Un comentariu pe contul Facebook al lui Caius Obeadă – 21 ian 2017

Caius Obeada: O observatie personala care ma lasat dezamagit….

Am urmarit cu entuziasm impreuna cu copii mei programul de inaugurare a noului presedinte American Donald Trump. Am decis sa urmaresc 4 canale de televiziune, doua Americane si doua Europene, astfel am urmarit live Fox News, CNN, BBC si Digi24. Programele Americane impreuna cu televiziunea Britanica au redat programul inaugural in intregime pe cand Digi24 a hotarat sa redea revolta huliganilor din capitala Americana. Am ramas cu gust amar sa vad ce li se da Romanilor sa vada, sa taie programul inaugural si sa faca vazut spartul geamurilor si vagabondajului anarhist.

Aceasta prezentare nu ar fi fost asa de deranjanta daca „specialistii” comentatori politici romani nu ar fi presentat o imagine complet denaturata a cea ce America este. Dupa ce ma luat cu durere de cap la prostiile comentatorilor incercand sa explice America, nu am mai rezistat si am inchis sonorul, urmarind cat o sa continue sa intrerupa din transmisia live a programului de inaugurare in favoarea unor imagini care nu reprezinta America si nu facea altceva decat sa faca publicitate huliganismului anarhist.

Am ajuns la opinia personala ca o generatie care s-a nascut in hotie si minciuna, unde nu pot alege decat lideri incalcatori de lege, nu pot accepta ca o persoana in America sa poata ajunge la un succes financiar deosebit fara sa fi furat si incalcat legea. Spiritul inovativ este prezent in America, si oameni deosebiti inca pot ajunge la succesuri mari, fara sa fi furat vre-odata. Pacat ca televiziunea Romana nu este altceva decat un „fake news” care duce poporul in eroare. Sunt dezamagit sa vad si sa citesc mesaje lipsite de context din partea multora care au mizat pe castigul doamnei Clinton. Daca cautati greseli de scriere le gasiti cu usurinta si va asigur ca imi apartin in intregime.

NOTA: In urma postarii lui Caius Obeada au aparut numeroase replici, dintre care am ales citeva:

Alin Cristea: Marius Cruceru: „Privesc cu oarece sentiment de îngrijorare modul cu totul amnezic în care se raportează coreligionarii mei de peste Ocean și nu numai la fenomenul Trump. Dintr-o dată cel care l-a jignit pe contracandidatul lui cu pornire de la modul diferit în care le arată fiecăruia nevestele devine omul ales al lui Dumnezeu, providențialul, har întruchipat.

Da, mi-am dorit să nu cîștige democrații mai mult decît mi-am dorit să cîștige unul ca Trump.”

Mesianizarea lui Trump – sau cum este să te sprijini în trestie

Cornel S Ilioi: Cel mai nostim pentru mine e sa vad cum cei care traiesc in afara USA incearca sa-si dea cu priceperea (mai bine zis cu…nepriceperea) in a intelege America. Tuturor, fie ca sunt ziaristi, reporteri (am citi cateva articole in ziare non-americane si am vizionat cateva emisiuni TV pe posturi de afara), pastori sau teologi le spun ca-si pierd timpul degeaba…..daca o multime de romani in America inca nu pricep nimic din politica Statelor Unite, nu vor despica ei firul in patru cu …intelegerile (ma repet, mai bine zis cu neintelegerile) lor despre America. Una e sa se incerce o opinie proprie si sa se discute cu familia si prietenii la o cafea (sau la o bere daca va place) si alta e sa se iasa in spatiu virtual ca experti in politica americana…..

Alin Cristea: Cornel S Ilioi iarasi nu e in stare sa-si sustina un punct de vedere, ci apeleaza la aceeasi stratagema de a generaliza, a exagera si a crea confuzie.

Alin Cristea: Cornel S Ilioi nu a adus vreun argument, nici nu stiu sa se priceapa la argumente. Se afirma ca fiind buricul pamintului care le zice TUTUROR… Nu il intereseaza vrun argument, ci doar sa ii contrazica pe TOTI: „Tuturor, fie ca sunt ziaristi, reporteri (am citi cateva articole in ziare non-americane si am vizionat cateva emisiuni TV pe posturi de afara), pastori sau teologi le spun ca-si pierd timpul degeaba.”

Caius Obeada: Exista o imposibilitate de acceptare a diversitati unei persoane care nu agreeaza cu tine. Dialogul se limiteza la insulte, ca niste copii care se lauda cine are mai multe jucarii. Nu inteleg ce te face un expert si sfatuitor in probleme Americane, la care nu esti implicat in afara de lozinci si opinii. Votul Americii este definitiv, care are o implicatie directa asupra poporului American. Trump nu este Mesia in termenul teologic ci poate intr-un mod exagerat in sens politic de a ne scapa de politica hoteasca incurajata in ultimii 8 ani. In sfarsit nu ne mai este frica sa spune Merry Christmas la locurile de munca, si nu o sa fim obligati sa punem steagul LGTBQ la intrarile clinicilor si dispensarelor unde lucram. Stiu ca cea ce sciu va fi apreciat si inteles de cei care traiesc pe aceste meleaguri.

Alin Cristea: Caius, cui i te adresezi? Daca te referi la mine, esti in eroare TOTALA. In primul rind, tocmai mie mi s-a zis ca AICI ca sint nimic (ceea ce pot dovedi ca este minciuna, inclusiv cu o declaratie a ta de acum citiva ani). In al doilea rind, tocmai tu dai dovada ca nu vrei sa discuti argumentele pe care le aduc, din care se reliefeaza avertismentul lui Marius Cruceru. In al treilea rind, nu pot sa nu ma amuz cind sint in situatia lui Trump de a fi stapin pe situatie pe internet, dar tocmai asta nu accepti. In al patrulea rind, nu vezi ca tipul de discurs cu care tot revii nu e in registrul in care au aparut argumentele?

Caius Obeada: Trebuie sa plec la servici, insa o sa-ti raspund cand o sa am oportunitatea. Ce am scris nu este directionat persoanei Alin. Este mai intelept decat sa iei un text retoric si sa-l analizezi ca o discutie directionata tie. Plasarea textului lui Mariu Cruceru ai facut-o intentionat; tu stii asta asa cum si eu am acceptat sa raspund provocarii. Continuam mai tarziu acest dialog American/Roman in contextele pe care le avem si le intelegem. Noapte buna!

Alin Cristea: Trebuia sa plasez textul… neintentionat?

Alin Cristea: Caius, sint uimit ca zici ca ce ai scris nu este directionat persoanei mele. Ai scris: „Nu inteleg ce te face un expert si sfatuitor in probleme Americane, la care nu esti implicat in afara de lozinci si opinii.” La cine te-ai referit?

Alin Cristea: Din nefericire, nivelul la care discutam este la fel de slab ca acum 4 ani si 8 ani. Argumentul pe care romanii evanghelici din SUA il aduc este ca cei din Romania nu pot intelege contextul american. Contraargumentul meu a avut si are doua paliere: 1) atunci nici voi din SUA nu puteti pricepe ce se intimpla in Europa? 2) chiar nu va dati seama ca traim intr-o lume in care informatia circula? Chestiunea e daca sintem informati sau dezinformati. Ce vad eu la voi e ca atunci cind sinteti confruntati cu argumente, nu puteti sa faceti fata polemicii si apelati la tot felul de manipulari ideatice, psihologice, de tot felul, din care rezulta evident ca vreti ca altii sa accepte punctul vostru de vedere – aici bagati speritoarea cu Hillary Clinton, acum, sau cu altcineva in alte situatii similare. Sau cel putin vreti ca altii sa taca. Pai nu se poate… Macar atita de-ati fi invatat din cultura americana.

Alin Cristea: Caius, ai pus discutia pe niste coordonate false. Bunaoara, una e sa fii dezamagit de o anumita performanta mediatica (a unei televiziuni) si alta e sa consideri ca unii „nu pot accepta ca o persoana in America sa poata ajunge la un succes financiar deosebit fara sa fi furat si incalcat legea.” Principalele reprosuri pe care lideri evanghelici importanti din SUA le-au adus lui Trump au de a face cu caracterul lui. Mai mult, chestiunea importanta in legatura cu evanghelicii care l-au votat pe Trump este amnezia care a aparut in cazul multora dintre ei. Drept pentru care Marius Cruceru si-a exprimat ingrijorarea cu acest fenomen: „Privesc cu oarece sentiment de îngrijorare modul cu totul amnezic în care se raportează coreligionarii mei de peste Ocean și nu numai la fenomenul Trump.” Dupa cum sint aproape sigur ca stii, Marius Cruceru nu reprezinta un reper pentru mine, dimpotriva, il critic public in numeroase rinduri. Asadar, nu sint inhibat in nici un fel cind vin cu astfel de argumente. Mai mult, nu sint inregimentat in nici un fel, nici politic, nici in alt fel.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s