Adrian Pătrușcă: De ce va supraviețui CREȘTINISMUL?

„Cea mai remarcabilă consecință a excluderii creștinismului din viața ideilor este proliferarea concomitentă a discursurilor fataliste. Din toate părțile, caută să ne convingă că totul este deja scris: locul în care ne-am născut ne condiționează viața; globalizarea este inevitabilă; capitalismul este sortit eșecului; Marea Britanie va rămâne în UE.

Și dacă Islamul corespunde undei anumite tendințe actuale, este tocmai deoarece este o religie fatalistă. El se revelează astfel ca un uimitor pandat religios al unei raționalități care pretinde să înșire întregul destin al umanității în niște precepte intangibile.

Or, în fața acestor presiuni, pe cât de imperioase, pe atât de contradictorii, evenimentele recente demonstrează că conștiințele se revoltă, iar această revoltă – oricât de absurde și de periculoase sunt formele pe care le ia – dovedește o imensă aspirație spre libertate.

Iar această libertate practică obiectivă nu poate fi înțeleasă decât plecând de la o filosfie a libertății care nu s-a putut naște decât într-o societate iudeo-creștină. Civilizația noastră este iudeo-creștină în credința ei că ființa umană este o ființă liberă, inclusiv în criticile și renegările pe care le-a putut formula despre rădăcinile sale.”

http://www.evz.ro/de-ce-va-suprevietui-crestinismul.html

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Adrian Pătrușcă: De ce va supraviețui CREȘTINISMUL?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s