Punți de dialog (5)

punti-de-dialog

Punți de dialog între tradiția ortodoxă și tradiția evanghelică – Tim Grass, Jenny și Paul Rolph, Ioan Sauca (editori), Editura Imago Dei, Oradea, 2016, 279 p.

Richard Beaton: “Termenul “evanghelic” a devenit o denumire comprehensivă care include diferite mişcări şi denominaţii provenite din trezirile ce au avut loc în Marea Britanie și America de Nord în secolele XVIII-XIX. Primele personaje din această mișcare au fost Whitefield, Wesley și Edwards. Concepțiile pe care le au în prezent evanghelicii despre Scriptură își găsesc într-o măsură considerabilă rădăcinile aici. Un grup de studiu biblic de la Wheaton College a identificat trei sensuri diferite în care este folosit azi termenul “evanghelic”. În primul rând, îi desemnează pe toți creștinii care accentuează câteva doctrine și practici importante. Poate că acestea sunt rezumate cel mai bine de David Bebbington, care prezintă patru caracteristici ale evanghelismului: conversionismul, convingerea că viețile trebuie să fie schimbate; activismul, expresia Evangheliei transpuse în acțiune, biblicismul, o anumită percepție față de Biblie și crucicentrismul, accentul pus pe jertfa lui Cristos pe cruce.

Alții au folosit un model organic, susținând că evanghelismul este la fel de mult un “stil de viață”, cât și un sistem de credință. Aceasta ar putea explica diferența față de grupurile care se includ în “evanghelismul mai larg”. O a treia definiție are de a face cu un grup care s-a evidențiat după cel de-Al Doilea Război Mondial, care a căutat să se distanțeze de fundamentaliștii antiintelectuali, separatiști. Din acest al treilea grup de evanghelici au apărut neo-evanghelicii care caută să se implice în cultură și societate.” (p. 119-120)

Reclame
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Punți de dialog (5)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s