Din istoria blogosferei evanghelice – 7 ianuarie

2008 – Daniel Fărcaș: De la universitatea medievală la universitatea modernă

„Cultura europeană este purtătoare a unor elemente de ideaţie forjate în creuzetul culturii islamice. Întîlnirea dintre Orientul islamic şi Occidentul creştin nu este recentă şi nu ţine nici de fenomenul globalizării, nici al intereselor supraputerilor occidentale faţă de petrolu din Asia, nici de confruntările religioase. Această întîlnire a avut loc deja în cuprinsul Evului Mediu şi a fost făcută posibilă de terenul intelectual asumat în comun de Occident şi de Orient, acela al culturii greceşti, asumate atît de etosul european, cît şi de cultura arabă.”

2010 – Ruben Bucoiu: Erori de tot felul in blogosfera românească (şi aia evanghelică)

„Ne place sau nu, deşi nu suntem jurnalişti de profesie, atunci când „manevrăm” o cantitate mare sau mică de informaţie trebuie să respectăm nişte reguli (după regula bunului simţ, pe lângă regulile gramaticale) în aşa fel încât să evităm dezinformarea sau erorile, simple sau grave, pe care oricare dintre noi le putem face.”

2010 – Richard J. Foster și Gayle D. Beebe: Tânjirea după Dumnezeu (7)

2010 – Alin Cristea: Săptămîna de rugăciune (4): Managementul tainei

2011 – Dorin Frandeș: Noe şi preajma de sunete

2011 – Teofil Stanciu: Vocație de compilatori

„Nu putem trăi fără niscai absoluturi. Odată ce le repudiem pe cele „învechite”, „demodate”, ne făurim altele, din materiale de obicei mai proaste, dar mai maleabile. Normal că nu sunt de aceeași calitate și atunci utilizăm surogate care aproximează cât mai bine, ca aparență, valorile contestate. Toleranța e, de exemplu, un astfel de absolut denaturat care a fost instituit ca normă de existență. Din păcate însă, e doar o compilație de bunăvoință amestecată cu indiferență, în numele unui umanism fără chip și fără vlagă.

Binele nostru comun nu poate fi gândit în absența unui adevăr comun sau a unei dreptăți comune. Oricât am vrea să scăpăm de aceste absoluturi incomonde, ni se insinuează atât în existența individuală cât și în cea colectivă cu îndătărătnicie.”

2012 – Concluziile studiului despre KJB şi Fidela (1)

„Versiunea Fidela este o manifestare pe tărâm românesc a unui tip de fundamentalism religios specific unei anumite aripi a protestantismului american, curent potrivit căruia, spre deosebire de versiunile moderne ale Scripturii, KJB păstrează „toate cuvintele lui Dumnezeu”. Exponenţii acestor convingeri rigide au canonizat o anumită versiune a Sfintelor Scripturi (în speţă, „Versiunea Autorizată”), ignorând istoria ei, contextul în care a apărut, convingerile care stau la baza ei şi limitările scoase la iveală îndeosebi de cercetările biblice şi filologice din ultimul secol.”

2013 – Vasilică Croitor: O nouă apariție editorială: LEGĂMÂNTUL DE LA CAPE TOWN

2013 – Marius Cruceru: Spiritul ortodoxiei? Spiritul neoprotestant? cu un update de Vasile Ernu

2014 – Alin Cristea: Mărturisirea de credință baptistă 1927 (1) – Revelațiunea dumnezeiască

2014 – Alin Cristea: YouTube-izarea (ne)bloggerului pătrățos – și în decembrie 2013

2015 – Dionis Bodiu: Nu-mi călca în picioare povestea!

2016 – Alexandru Nădăban: Obsesia noastră cea de toate zilele…

„Suntem virusați de propria noastră înțelegere a unui caz ce ne depășește. Puterea noastră de asimilare e blocată la nivelul al nostru, al meu, românesc, credincios, dragoste, dreptate, educație de tip autohton. Ce nu concordă cu românismul tradițional, creștinismul și legalismul nostru, este rău, inimaginabil, subversiv, fără inimă, anti-creștin, urît și injust, adică satanic. Și devine o obsesie.

Obsesia că la noi e mai bine, cînd nu e. Obsesia că noi știm mai bine, cînd situația stă exact invers. Obsesia că ce e românesc e cel mai bun. O fi așa dar nu în materie de educație, drumuri, nivel de trai, politică, investiții, ecologie, sănătate națională, transport aerian, fluvial, tăiere a pădurilor, curățenie. Cred că ajunge. Bine că la noi merge internetul de zbîrnîie. O altă obsesie.”

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s