Dumbrava minunată (178)

Duminică, 20 noiembrie 2016, la emisiunea „Ochiul magic”, a fost prezentat Cazul Dumbrava:

ÎN GRIJA DOMNULUI

d-17

Viorel Pașca pe Facebook:

„Avand in vedere ca a trait printre noi aproape opt ani, moartea si inevitabila inmormantare a „omului fara identitate” ne-a marcat intr-o oarecare masura starnind atat sentimente de mahnire si nostalgie cat si de multumire si satisfactie. Cele din urma, datorate convingerii ca am facut ceea ce trebuie, si ceea ce era necesar intr-o astfel de situatie putin obisnuita.

Inmormantarea a fost la fel de simpla si fara fast precum i-a fost viata sau cel putin ultima parte a ei, lipsita de culoare sau frumusete. Pe crucea din cimitir, in loc de nume , asa cum se obisnuieste, am scris cu vopsea alba: „NECUNOSCUT”. Alaturi de el au mai fost inmormantati doi oameni, unul dupa o lunga si groaznica suferinta pe care a suportat-o fara sa se planga, uimindu-ne uneori cu puterea de a rabda. A decedat in spital unde l-am trimis in urma cu ceva timp in ciuda insistentelor lui de a-l lasa sa moara acasa, gandindu-ne ca poate acolo sub ochii medicilor suferinta ii va fi mai usoara.

Alti bolnavi au venit insa in aceasta saptamana trimisi cu ambulanta de catre spitalele in care erau internati, pentru a gasi refugiu la Dumbrava. Unul din ei, o femeie de 86 de an , cunoscuta de foarte multi oameni din Arad ca femeia ce vindea seminte la stadionul UTA, nu are insa acte de identitate. Deoarece de la spital au trebuit sa o externeze, a fost trimisa la Dumbrava unde ne revine sarcina de a face demersuri pentru identificare si intocmirea actelor de identitate. Sarcina nu tocmai usoara dar extrem de necesara avand in vedere varsta si starea de sanatate precara a femeii.

Avand in vedere ca tocmai s-a incheiat anul 2016, am facut o statistica in ce priveste numarul bolnavilor trimisi la Dumbrava in acest an, comparand cifrele cu cele din anii precedenti ajutandu-ne astfel sa avem o privire de ansamblu in acest sens. Astfel am putut observa ca din anul 2012 pana acum, numarul bolnavilor de la Dumbrava s-a dublat. Atunci aveam 111 bolnavi, anul urmator, 133, apoi 148, 180 iar anul 2016 s-a incheiat cu un efectiv de peste 220 de bolnavi.

Datorita donatiilor mai consistente din aceasta perioada, calitatea serviciilor si a hranei a crescut simtitor iar in seara de revelion bolnavii au avut parte de o masa imbelsugata mult mai consistenta si diversificata decat a multor oameni din zona, asa ca nu putem decat sa-i multumim lui Dumnezu care ne poarta de grija. Cei care s-au putut deplasa au „petrecut” impreuna, celor imobilizati li s-a dus mancarea la pat ca de obicei. Multumim tuturor celor care ne-au sprijinit si in acest an, va multumesc voua tuturor care ne urmariti, sa aveti un an placut cu multe bucurii, sa fiti binecuvantati si sa fiti o binecuvantare.

P.S.

Atasez cateva impresii din partea unei tinere voluntare dupa cateva zile petrecute la Dumbrava impreuna cu mai multi elevi de la un liceu din Alesd.”

„Experiența trăită la Dumbrava în această saptămână mi-a oferit, din nou, ocazia de a petrece timpul cu nişte oameni minunați, cu suflete bune. Am fost bucuroasă să ştiu că pot ajuta! Alături de ceilalți voluntari, am muncit cu mare drag la casa din Tinca, am vorbit cu bolnavii şi nu în ultimul rând am avut ocazia să descopăr: bucuria, însoțită de multe zâmbete, uneori tristețea, însoțită de nostalgie, sau melancolie, poate chiar puține lacrimi şi, cel mai important, pace sufletească, ştiind că putem face fapte bune!

Am putut descoperi că, iecare bolnav de aici ascunde povestea lui de viață, care mai de care interesantă, tristă, fără un final fericit. Cu toate că cei dragi i-au părăsit sau i-au scos în stradă, iar acum nici măcar nu-i mai vizitează, bolnavii încă speră! Bolnavii nu şi-au pierdut credința, în ciuda întâmplărilor din trecut, dimpotrivă au învățat să devină puternici! Am învățat că toți oamenii, indiferent de religie, etnie, naționalitate, vârstă, au nevoie de dragoste! Au nevoie să simtă că aparțin cuiva, că există cineva pe lumea aceasta care se gandeşte la ei, care ține la ei, şi poate chiar să-i iubească! Am fost creați CU şi DIN iubire şi de aceea tânjim atât de mult după dragoste! Gândul că aparținem cuiva poate schimba vieți!

Nu ratați ocazia de a veni până la Dumbrava! Experiența pe care o veți trăi aici, fie şi de câteva ore doar, vă poate trezi multe sentimente şi gânduri, dar cel mai important veți simți împlinire, satisfacție, ştiind că puteți ajuta nişte suflete! Nu vă costă nimic! Consider că „Dumnezeu poarta de grijă!”, iar Dumbrava a devenit un loc binecuvântat.” – Andreea Jarca

POZE: Lansare de carte – Dumnezeu poartă de grijă, de Viorel Pașca

POZE: Dumbrava minunată

Despre Viorel Pașca și Dumbrava

Bihon.ro: Omul lui Dumnezeu din Dumbrava

Digi24.ro: Viorel Pașca, fermierul care și-a transformat casa în cămin pentru 127 de oameni ai străzii

Observator.tv: Un om simplu, cu o inimă mare: un bărbat din judeţul Bihor şi-a transformat casa în azil

VoceaTransilvaniei.ro: Povestea bihoreanului Viorel Paşca, omul care îngrijeşte sute de persoane fără adăpost

Adevarul.ro: Îngerul oamenilor fără adăpost. Bihoreanul Viorel Paşca, de opt ani în slujba persoanelor abandonate de familie

Crișana: Masă caldă pentru săracii oraşului – Ajutor pentru supravieţuire

România Evanghelică: Viorel Paşca, unul dintre oamenii care mişcă ţara

Foreign Policy România, Nr. 44:

viorel-pasca-fp

Lydia, Nr. 36, 2010:

lydia-36

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s