Azi la penitenciar – 26 decembrie 2016

Azi la penitenciar am reluat, pe scurt, cele 4 puncte de ieri (azi au fost deținuți de la alte secții) ale mesajului de ieri și de acum un an (6 decembrie 2015): De ce a venit Isus?

Dar a trebuit să anim puţin atmosfera înainte (a fost frig de m-au durut rinichii, deși aveam paltonul pe umeri), după momentul de rugăciune, spunîndu-le cum eram eu mut la rugăciune în biserică în adolescență și în tinerețe.

Eram nelipsit de la biserică – cîntam la vioară, harmon / orgă – dar nu mă rugam, spre exasperarea tatălui meu. Băiatul predicatorului nu se ruga…

Le-am spus acum că Dumnezeu ne știe inima mai bine ca oricine și că știe ce „cuvinte” sînt acolo…

I-am încurajat însă să aibă răbdare unii cu alții, pînă se roagă, cu voce tare, cei ce doresc, întrucît e o formă de părtășie creștină.

Iar a ne ruga cu voce tare nu e o treabă chiar așa ușoară, dacă vrem să exprimăm în cuvinte ceea ce e în inima noastră…

Cu această zi se încheie un ciclu pentru mine, anul trecut am fost de mai multe ori, cu chitara, apoi am și predicat, anul acesta am fost mai puțin, am fost obosit pînă în toamnă (am avut glicemia ridicată și un mod indisciplinat de alimentație și de somn), în ultimele luni mi-am revenit, cu eforturi financiare, alimentare și mișcare mai multă.

Nu voi pierde prilejul să amintesc că în celebrul oraș al pocăiților, Oradea, în 25 decembrie 2016, împreună cu omul în vîrstă de vreo 70 de ani de la Biserica Baptistă Emanuel – care merge, duminică de duminică, la penitenciar, de 11 ani – nu a fost nici un predicator, nici un pastor, nici un prezbiter, nici un diacon, nici un tînăr, nici un bătrîn.

A fost doar… Alin Cristea.

La fel și în 26 decembrie 2016.

La penitenciarul din Oradea, de Crăciun și a doua zi, nu a predicat vreun baptist sau penticostal din Oradea sau Bihor (ca în alte duminici), ci… Alin Cristea.

Azi, la plecare, ne-am întîlnit cu episcopul romano-catolic, care ne-a întrebat de unde sîntem? De la baptiști (și penticostali), am răspuns.

Acum am însă ocazia să precizez: Alin Cristea nu e de la baptiști și nu e de la penticostali.

Cum am menționat și cu alte ocazii, eu nu vreau să fiu pocăit (pocăiții și-au ratat menirea în societatea românească), eu vreau să fiu creștin.

Vreau să fiu urmaș al lui Hristos, nu urmaș al vreunei biserici sau al unei confesiuni.

Acum cîteva minute, am pus o întrebare pe grupul Baptiști din România și diaspora: să schimbăm numele grupului de la 1 ianuari 2017? Baptiștii căldicei, nondinamici și mutălăi.

Bă, pocăiților, citiți bine ce am scris și nu-mi puneți mie în gură alte cuvinte, cum aveți obiceiul.

Nu sînt impresionat că nu beți și că nu fumați, nici că vă îmbrăcați frumos duminica.

Mai bine ați renunța la bîrfă, la minciuni, la manipulări de tot felul.

Mai bine v-ar preocupa soarta semenilor voștri, pe pămînt și în viața de apoi, și nu ați mai consuma atîta energie pentru ceea ce se întîmplă duminica la biserică.

Stop mersului la biserică

Ce bine ne-ar fi prins să fie un om cu noi, doar să ne ajute să cărăm plasele cu cadouri la etajul al treileaa, ieri și azi.

Omul de 70 de ani avea 4 plase în mîna stîngă și o geantă grea (cu spumă de ras și pastă de dinți pentru zeci de deținuți) în mîna dreaptă.

Eu țineam bine chitara în mîna stîngă și o biblie MARE la piept, care îmi tot alunca pe palton, iar în mîna dreaptă aveam două plase, dintre care una era uriașă, cu vreo 25 de suluri de hîrtie igienică.

Cum se poate, ca în cel mai important oraș al evanghelicilor români din România și din diaspora, să existe o astfel de situație, nu doar în 25 decembrie, ci și în 26 decembrie?

Ca să nu mai vorbesc de sprijinul moral pe care îl poate acorda, în astfel de situații, prezența unei persoane.

Împreună cu episcopul romano-catolic mai era un adult și 3 adolescenți.

Cum credeți că m-am simțit?…

M-aș fi simțit și eu mai bine dacă mai era un al treilea om cu noi, mai ales după ziua de ieri, cînd iar am avut scandal cu fosta soție, la telefon. A fost atît de obraznică cum nu a mai fost niciodată, nici în cei 20 de ani cît am fost căsătoriți, nici în cei 5 ani de la divorț.

Iar la mijloc e fata noastră, care are 14 ani și care a urmat cursurile de cateheză pentru a se boteza.

A fost sîmbătă seara cu colinda, cu cei de la Biserica Baptistă Providenţa din Oradea, iar duminică nu a fost la biserică (că-i răcită, mi s-a spus). Am insistat să meargă măcar 20 de minute la biserică seara (că știu cum gîndiți, bă pocăiților, m-ați bîrfit și pe mine destul că nu frecventez biserica, nesimțiților, ignoranți și aroganți), m-am oferit să vin cu taxi și să o duc la biserică și apoi să o duc înapoi acasă.

Mi-a închis telefonul femeia asta care a luat-o razna de atîția ani (nu știu ca biserica să aibă vreun tremur pentru cei pe care i-a pierdut în ultimii 12 ani, nici pe mine nu mă caută nimeni de ani buni, săptămînile trecute a fost la biserică un amic din Oltenia, care a fost mai mulți ani misionar acolo, acum are băiatul anul 3 la arte în Oradea, le este foarte dificil, nu l-a invitat nimeni, în două duminici, la masă, le-am servit eu 2 porții de supă, că felul 2 nu am avut), am sunat din nou și am spus că vin eu să o duc pe Andreea la biserică, mi-a spus că nu o să deschidă și că o să cheme poliția dacă vin.

Anul trecut, în mai, a chemat poliția…

În același timp a spus că îi spusese fetei: Hai să mergem la tati să-i ducem niște sarmale.

NU VREAU SARMALE! O VREAU PE ANDREEA!, am urlat.

În ultimii ani, nu am petrecut NICIODATĂ cu fata Crăciunul, Paștele, Revelionul, ziua ei sau ziua mea.

Și avem… custodie comună.

Acum o săptămînă am spus că vreau să fiu de Crăciun cu ea.

Mi s-a reproșat acum la telefon că de ce nu am zis cînd și ora…

Păi nu prea am inițiative, întrucît fosta soție reacționează (urît) cam la orice. Așa că de ani buni sînt un fel de bonă – cînd e nevoie de mine, îmi las toate la o parte și sînt prezent.

În urma explicațiilor mele – nu pentru mine voiam să meargă fata la biserică, ci pentru ea, să fie integrată în comunitatea creștină, mai ales în perioada asta -, fata noastră a fost prezentă la biserică în partea a doua a predicii.

Am avut o oră grea ieri. Acum, cînd scriu, cînd mă gîndesc ce puțin face biserica, din toate confesiunile – cineva zicea că „nu există o altă instituţie pe pămînt care să aibă atît de mult de făcut şi să facă atît de puţin ca Biserica” -, iarăși mi-e sufletul greu.

Nu am intenționat niciodată să nu apreciez eforturile creștinilor în a trăi o viață nobilă, care implică sacrificiu și motivații bune pentru acțiunile lor, sînt o figură publică cunoscută pentru numeroasele informații pe care le ofer în spațiul public despre lumea creștină, în special despre evanghelicii români.

Dar e nevoie și de critică. Cum zicea și Pavel – pentru unele vă laud, dar pentru altele nu vă laud.

Nu pot să laud baptiștii ofiliți și penticostalii nătîngi.

Spuneam ieri, într-o polemică pe Facebook, că Isus a criticat, Ioan Botezătorul a criticat, profeții și apostolii au criticat, nu văd de ce să nu critic și eu.

Avem nevoie să ne mustrăm unii pe alții și să ne îndemnăm unii pe alții. Ceea ce se întîmplă la ora actuală în ghetourile pocăiților duminica este o reprezentare palidă, chiar pervertită, a ceea ce înseamnă viața de creștin.

Martirii din primele secole nu au murit pentru dreptul de a-și exercita cultul, ci pentru o perspectivă mult mai glorioasă.

Nici n-au existat biserici-clădiri în primele secole. Nici uniuni de biserici creștine. Existau însă adunături uriașe de oameni ticăloși care se distrau cînd adunături de lei sfîşiau grupurile de creştini în arenele romane.

Bă, pocăiţilor, nu vă pierdeţi… PERSPECTIVA!

Fiţi gata să plătiţi ORICE preţ pentru premiul cel mare, care nu e un Crăun reuşit, ci gloria Cerului pentru veşnicie!

Şi azi și ieri și anul trecut le-am spus ce a spus Isus – nu a venit să aducă pacea, ci sabia.

Toţi cei ce voiesc să trăiască cu evlavie în Hristos Isus vor fi prigoniţi.

Şi e a naibii de greu să trăieşti cu evlavie…

Azi dimineață, înainte de a pleca la penitenciar, am făcut două poze cu camera mea, să vedeți cum mi-am petrecut eu Crăciunul. 🙂

craciun-1

craciun-2

Mi-am petrecut Crăciunul evitînd să acord atenţie lucrurilor secundare.

Nu mi-am făcut curat nici pe masă, nici pe canapea, nici în cameră.

Dar v-am pus zeci de postări ÎN FIECARE ZI.

Nu mi-am tăiat unghiile la picioare, așa că mi-am rupt o pereche de șosete.

În decembrie, nici nu mi-am căutat șosete groase în dulap, sînt pe undeva…

Dar am făcut poze la două lansări de carte la Salonul de Carte R&R Cetate și la lansarea salonului pe centru. Nu a fost nimeni de la presă și de la televiziune la cele trei lansări, doar eu am pus pozeee

De dat cu aspiratorul v-am zis cu altă ocazie că nu consum mai mult de 10 minute pe lună cu așa ceva.

Aragazul nu mi l-am spălat de 2 ani, și asta o știți deja unii.

Dar Alin Cristea a fost prezent la penitenciar și în 25 dec și în 26 dec.

Azi noapte, la 24.00, scoteam la imprimantă colinda O, ce veste minunată, pentru azi, la penitenciar.

Morții cu morții și viii cu viii.

Bă, pocăiților, sînteți vii?

Să mai zică cineva că n-am petrecut un Crăciun de neuitat… 🙂

 

Din seria CUVÎNTUL ZILEI

Azi la penitenciar – 25 decembrie 2016 – De ce a venit Isus?
Azi la penitenciar – 27 noiembrie 2016 – Cuvîntul Domnului
Azi la penitenciar – 3 aprilie 2016 – Despre Iosif
Azi la penitenciar – 21 februarie 2016 – Capul lui Ioan Botezătorul și 12 coșuri cu firimituri
Azi la penitenciar – 7 februarie 2016 – Despre Pocăinţă şi Pieire
Azi la penitenciar – 20 decembrie 2015 – Doi prunci: Ioan și Isus
Azi la penitenciar – 6 decembrie 2015 – De ce a venit Isus
Azi la penitenciar – 29 noiembrie 2015 – Despre EVENIMENTE
Azi la penitenciar – 8 noiembrie 2015 – Bucuria supremă

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s