Din istoria blogosferei evanghelice – 24 decembrie

2007 – Alin Cristea: Sărbători (şi) cu ierburi amare

„Tendinţa, naturală, cu care ne îndreptăm spre sărbătoare, pare să fie cea festivistă, sau, în cele mai bune cazuri, intimistă. Ne zbatem să facem pregătiri de sărbători, dar de atîtea ori ne lipsesc… ierburile amare. Sau, mai exact, le avem pe undeva, dar nu le-am introdus în meniu. Fiecare dintre noi provenim dintr-o istorie, familială, confesională, naţională, pe care nu o putem pune în paranteză ca să nu ne deranjeze ospeţele şi colindiţele.

Aşadar, sărbătorile nu pot fi celebrate adecvat fără… ierburi amare. Confruntarea cu realitatea are importanţă majoră pentru închegarea sărbătorii. Cina Domnului nu ajunge la “manifestare plenară” dacă mai întîi fraţii întru Hristos nu şi-au amărît cugetul pentru a şi-l curăţa. Organismul eclesial nu e sănătos fără “purtarea sarcinilor unii altora” – astfel se împlineşte Legea lui Hristos.”

2012 – Marius Cordunean: Înfășurați în întuneric

„Pruncul născut în Beetleem e amprenta caldă a lui Dumnezeu pe chipul unei umanități disperate, amăgită, fără speranță. Pruncul nou născut e din altă lume, e dincolo de întuneric. El e singurul prunc care s-a născut, a crescut și a trăit conștient că a venit să moară! acest Prunc e vlăstarul promis unei istorii pline de lacrimi și regrete. El e dorul de aproapele devenit departe, fie el Dumnezeu sau om. El e dovada că Dumnezeu nu poate fi departe atunci când își face culcuș în mijlocul umanității. în El strălucește cortul lui Dumnezeu, nomad împreună cu Dumnezeu… e uimitor cum El aduce împreună rațiunea cu simțirea, acțiunea cu viziunea, cumpătarea cu speranța. oricât am crede că Îl putem folosi, manipula și aranja conform tiparelor noastre idolatre El ne scapă dorinței noastre de a-L controla.”

2014 – Speranța-Doina Cătană: Biografii: Costache Ioanid (2)

costache-ioanid-180

Biografii: Costache Ioanid – Speranța-Doina Cătană, Editura Dalia, Timișoara, 2006, 200 p.

“Volumul de poezii TAINE a fost adus şi răspândit clandestin în România, introducându-se în țară peste 5000 de exemplare din această ediție.” (p. 34)

“Primul volum de poezii, intitulat Taine a văzut lumina tiparului în Statele Unite ale Americii, în 1981, cu sprijinul Elenei Răscol, care a apelat la editura Door of Hope Press. La șapte ani de la prima ediție a fost nevoie să se mai tipărească acest volum de versuri, atât de căutat în bisericile evanghelice de pretutindeni. Mesajul poeziilor lui Ioanid a impresionat atât în timpul slujbelor religioase prin recitarea lor, cât și în afara Bisericii prin citirea lor.

Volumul intitulat TAINE cuprinde toate poeziile care au circulat sub forma manuscriselor sau a înregistrărilor magnetice, recitate de autor, în anii 70 şi 80.” (p.43)

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s