O expunere asupra Mărturisirii de Credinţă Baptiste de la 1689 (6)

o-expunere-a-marturisirii

O expunere asupra Mărturisirii de Credinţă Baptiste de la 1689 – Samuel E. Waldron, Editura Făclia, Oradea, 2016, 576 p.

“Pe baza unor astfel de consideraţii exegetice cu privire la concepţia teologică a unui singur legământ al harului în toate timpurile s-a recurs la cea mai naturală cale de rezolvare. Este adecvat, prin urmare, să vorbim despre un singur legământ al harului. Dacă este folosită această terminologie teologică însă, ea trebuie explicată atent în două moduri. Mai întâi, distincția dintre legămintele divine și legământul harului trebuie menținută cu grijă. În al doilea rând, când sunt trase deducții teologice din această concepție teologică, revelația normativă pentru înțelegerea de către noi a legământului harului trebuie să rămână Noul Legământ. Afirmația Mărturisirii Baptiste din paragraful 3 a fost complet justificată de considerațiile examinate mai sus. “Descoperirea deplină [a legământului harului] a fost terminată în Noul Testament.” Numai pentru că pedo-baptistul persistă în a defini legământul harului în termenii legămintelor pregătitoare și tipice ale perioadei vechi-testamentale, el crede că îi va fi de ajutor să apere pedo-botezul. Atunci când înțelegem că legământul harului este pe deplin și clar revelat numai în Noul Testament, atunci este imposibil să credem că pruncii sunt incluși în el.

Această unitate organică și tematică a legămintelor contrazic structurarea dispensațională populară a Scripturii. În locul unor dispensații distincte cu diferite popoare și diferite teste, există un scop revelat treptat al răscumpărării și un popor revelat treptat al răscumpărării.” (p. 140)

faclia-promo

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s