Dumbrava minunată (175)

Duminică, 20 noiembrie 2016, la emisiunea „Ochiul magic”, a fost prezentat Cazul Dumbrava:

ÎN GRIJA DOMNULUI

d-17

Viorel Pașca pe Facebook:

„In timp ce ne tot gandeam cum ne vom extinde, avand in vedere ca si ultima casa e plina cu bolnavi, habar n-aveam ca Dumnezeu pregatise deja toate lucrurile.

In 17 februarie 1924, in Bucuresti se nastea Eveline Palchen care ulterior a emigrat in Olanda. Se pare ca n-a uitat insa de tara in care s-a nascut, astfel ca anul trecut, la varsta de 91 de ani, s-a gandit sa doneze ceva pentru o fundatie din Romania. S-a interesat de mai multe proiecte si a decis in cele din urma sa ajute lucrarea de la Dumbrava. S-a gandit apoi sa scrie in testament ca dupa moartea ei o anumita suma de bani sa fie trimisa in Romania.

In urma cu ceva timp, insa, a decedat fara sa mai poata face testamentul, astfel ca familia ei a hotarat sa indeplineasca dorinta acelei femei. Va puteti inchipui uimirea mea auzind in aceste zile aceste lucruri? Ba mai mult, destinatia celor 35 000 euro donati de aceasta femeie in varsta era clara: O casa pentru bolnavii si batranii fara adapost.

Dumnezeu poarta de grija asa cum numai El stie, astfel ca la ora actuala o noua casa cu vreo sapte camere in Tinca asteapta sa fie renovata si in cele din urma data in folosinta pentru oamenii care nu mai au unde sa-si plece capul. Banii trimisi nu vor acoperi in totalitate si costurile de renovare dar suntem convinsi ca Dumnezeu va purta de grija si pentru acest lucru. Da, El ne poarta de grija in fiecare zi, uimindu-ne adesea cu modalitatile si solutiile care ni le ofera in situatii de criza. Si nu doar ca are in vedere nevoile materiale ci este preocupat si de starea noastra de spirit.

Dupa ce am fost jignit in diferite feluri si ocarat de fosta sotie a fostului jucator de fotbal internat la noi, pentru niste lucruri total neadevarate, am adormit cu inima trista, plin de amaraciune si dezgust, neintelegand de ce trebuie sa mi se intample astfel de lucruri. Dimineata, cand am deschis calculatorul, ma astepta o minunatie de mesaj trimis de o femeie care, bineinteles, habar n-avea de cele intamplate. Mai precis era o poezie in care am gasit si explicatiile si incurajarea de care aveam atata nevoie.

In rest, saptamana a fost linistita si fara evenimente deosebite. Grupul de barbati din Arad si Timis au venit din nou pentru a transa si ultimele 30 de capre primite pentru bolnavii de la Dumbrava. Pe cele mai frumoase de care ar fi fost pacat sa fie taiate le-am donat unor oameni saraci, unul din ei locuind intr-o coliba la marginea orasului. Neputand ajunge cu masina pana la „casa” lui, a trebuit sa parcurgem pe jos o parte din drum sub privirile curioase ale trecatorilor si sa le trecem apoi peste conductele cu apa calda ce ne stateau in cale. Pana la urma scopul a fost atins iar omul nostru nu stia cum sa-si mai exprime bucuria.

Alti trei bolnavi au fost adusi la Dumbrava in aceste zile, in timp ce o femeie bolnava ce locuia la noi de vreo 6 ani a decedat. Si-a sfarsit alergarea trista, asteptand mereu ca fiul ei sa o viziteze, privindu-i mereu poza asezata pe noptiera de langa pat. N-a venit decat o singura data in sase ani si nici de aceasta data cand l-am sunat nu a putut sa vina pentru a-si conduce mama pe ultimul drum.

Asa cum obisniesc de vreo cinci saptamani, voi raspunde si azi la una, de fapt la ultima dintre cele mai frecvente cinci intrebari care ni se pun. „Care este cadrul legal in care ne desfasuram activitatea ?”

In primul rand as vrea sa mentionez un lucru: Aici nu este casa de batrani, azil, centru social sau ceva de genul acesta. Sunt un simplu cetatean roman, care am primit in spatiu cateva persoane. Conform art 26 din legea 290/24 oct 2005, orice cetatean roman are dreptul sa-si stabileasca domiciliul unde doreste iar tot conform legii orice cetatean poate sa primeasca in spatiu pe cine doreste.

Odata cu primirea in spatiu, acestor persoane li se intocmesc acte de identitate, cu domiciliul la Dumbrava, sau li se acorda viza de flotant. Practic, acesti oameni locuiesc LEGAL in Dumbrava, altfel aceste acte nu ar putea fi eliberate de institutiile abilitate. Primirea in spatiu nu ma obliga insa la nimic, mai precis nu imi creeaza obligatia sa asigur acestor oameni hrana, ingrijire sau anumite conditii de care se tot vorbeste. De asemenea acesti oameni pot sa plece oricand doresc iar eu, de asemenea, urmand anumite proceduri pot sa refuz sa-i mai gazduiesc.

Nici o institutie pana acum nu a contestat faptul ca acesti oameni ar locui legal in Dumbrava sau Tinca. Ce mi se reproseaza e faptul ca le dam mancare si ii ingrijim fara a detine autorizatie de functionare. Daca declar ca nu ii voi mai ingriji si nu le voi da mancare, sunt ok, ei locuiesc legal astfel ca legea e respectata.

Ce se va intampla insa cu bolnavii? Legea spune insa ca statul prin institutiile sale trebuie sa le poarte de grija, dar acest lucru nu e posibil deoarece efectiv nici o institutie nu-si asuma ingrijirea acestora. Avand in vedere acest aspect, am depus cereri tuturor institutiilor din Bihor in care le-am cerut sa-i ia sa-i duca in centre care functioneaza „legal” pentru a nu fi acuzat ca fac ilegalitati. Mi s-a spus insa ca nu au locuri. Ce ar trebui sa fac eu? Sa obtin autorizatie de functionare. Imposibil. Conform standardelor ar trebui sa avem doi bolnavi intr-o camera, noi avem trei, patru sau cinci. Ce facem cu cei peste o suta de bolnavi care ar trebui evacuati ?

Adevarata problema, consider eu, e faptul ca cei mai multi ataca efectul si nu cauza. Apoi, de asemenea, sunt persoane care nu inteleg ca trebuie avut in vedere nu doar litera legii ci si spiritul ei. Pentru acest lucru insa nu e nevoie doar de capacitati intelectuale ci si morale, iar acest lucru din pacate nu se gaseste la toti. Asa cum am promis autoritatilor, am infiintat o Asociatie non profit, care deocamdata va avea un rol destul de mic in activitatea noastra, neavand competenta de a decide sau raspunde in vreun fel de cele ce se intampla.

In speranta ca raspunsurile oferite vor aduce mai multa lumina va doresc o saptamana placuta, fiti binecuvantati si fiti o binecuvantare.”

POZE: Lansare de carte – Dumnezeu poartă de grijă, de Viorel Pașca

POZE: Dumbrava minunată

Despre Viorel Pașca și Dumbrava

Bihon.ro: Omul lui Dumnezeu din Dumbrava

Digi24.ro: Viorel Pașca, fermierul care și-a transformat casa în cămin pentru 127 de oameni ai străzii

Observator.tv: Un om simplu, cu o inimă mare: un bărbat din judeţul Bihor şi-a transformat casa în azil

VoceaTransilvaniei.ro: Povestea bihoreanului Viorel Paşca, omul care îngrijeşte sute de persoane fără adăpost

Adevarul.ro: Îngerul oamenilor fără adăpost. Bihoreanul Viorel Paşca, de opt ani în slujba persoanelor abandonate de familie

Crișana: Masă caldă pentru săracii oraşului – Ajutor pentru supravieţuire

România Evanghelică: Viorel Paşca, unul dintre oamenii care mişcă ţara

Foreign Policy România, Nr. 44:

viorel-pasca-fp

Lydia, Nr. 36, 2010:

lydia-36

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s