Secrete din trecut (3)

secrete-din-trecut

Secrete din trecut – Cathy Gohlke, Life Publisher International, Oradea, 2016, 391 p.

“- Doar pentru că am pierdut războiul și am fost obligați să încetăm ceea ce făceam, doar pentru că este un status-quo al imoralității cruzimii lipsite de sens, asta nu înseamnă că gândirea fiecărei persoane s-a reformat. Poate generația mai tânără vede lucrurile diferit. Dar cei care au trăit pe vremea aceea, cei care erau aproape adulți, care luau decizii… Carl scutură din cap.

– Dar cum au putut să…

– L-au perceput pe Führer ca pe un salvator ani de zile. Erau dispuși să meargă mai departe pentru binele lor. Antisemitismul era în floare, am îmbrățișat prejudecățile acestea înainte de venirea lui Hitler la putere. El pur și simplu le-a dirijat. Unii au fost cuceriți, iar alții speriați, e-adevărat, dar cei mai mulți au susținut politica celui de-al Treilea Reich. Ei le-au văzut, le-au trăit, era viața lor, și s-au văzut progresând, cu un pas înaintea vecinilor lor “mai neînsemnați”. Nein, convingerile celor mai mulți germani n-au dispărut pentru că am pierdut războiul.

Cercetai fața bărbatului din colț și a femeii ce ședea vizavi de fiica ei.

– Dar e-o nebunie.

– Crezi? Mă fixa cu privirea, din scaun.

– Vrei să spui că mai persistă antisemitismul, credința că germanii sunt mai buni decât alții, decât evreii, nu că ar vrea să redeschidă lagărele de concentrare, cu siguranță.

– Antisemitismul nu se reduce la credința că suntem mai buni decât evreii. De ce crezi că germanii au tolerat eliminarea evreilor, unii susținând public eliminarea, și sute de alte lucruri dezlănțuit în vremea aceea? Unele păcat au fost expuse și pedepsit în tribunale, altele au fost măturate sub preș pentru că nu erau considerate de popor cu adevărat păcate. Pur și simplu, au fost prinși că gândesc lucruri odioase, pe care nimeni nu și le poate explica.” (p. 140-141)

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s