O expunere asupra Mărturisirii de Credinţă Baptiste de la 1689 (3)

o-expunere-a-marturisirii

O expunere asupra Mărturisirii de Credinţă Baptiste de la 1689 – Samuel E. Waldron, Editura Făclia, Oradea, 2016, 576 p.

“Conceptele “hotărârii permisive” sau “a voii permisive” sunt folosite adesea în legătură cu o discuție despre hotărârea divină. Este oricare dintre aceste concepte valabil? Vorbește Biblia despre o voie divină permisivă? Permite Dumnezeu anumite lucruri? A permis El vinderea lui Iosif sau moartea lui Cristos?

Așa cum s-a afirmat mai sus, este în mod cert adevărat că Dumnezeu nu este activ implicat în cauzarea păcatului omului în același fel în care este implicat în înfăptuirea neprihănirii și mântuirii. În acest sens, putem vorbi despre permisiunea divină a anumitor fapte.

Pe de altă parte, nu putem vorbi niciodată despre o permisiune simplă, ostilă sau forțată cu referire la Dumnezeu. Dumnezeu doar permite în istorie ceea ce a hotărât deja înainte de istorie că are să se întâmple în mod sigur. Așa cum s-a dovedit mai sus, nimic nu condiționează hotărârea lui Dumnezeu. Conceptul permisiunii însă presupune o voie concurențială. Întrucât nicio asemenea voi nu a fost prezentă atunci când Dumnezeu a hotărât că se va întâmpla orice lucru, este absurd să vorbim despre o hotărâre permisivă. Hotărârea lui Dumnezeu este prin definiție nepermisivă, pur și simplu pentru că nu este condițională sau condiționată.” (p. 84)

faclia-promo

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la O expunere asupra Mărturisirii de Credinţă Baptiste de la 1689 (3)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s