Din istoria blogosferei evanghelice – 30 noiembrie

2009 – Daniel Fărcaș: Critica „raţiunii” ritualice

„Puţini parohi se mai încumetă astăzi să abordeze religia altfel decît exegetic. Cartea pastorului Iosif Ţon reprezintă o remarcabilă excepţie, care trebuie salutată; ea ocupă o zonă de interfaţă. O abordare doctă, propusă de un teolog evanghelic, care îmbină îndelunga sa experienţă de cercetare cu experienţa didactică, fără să neglijeze însă cîtuşi de puţin aspectele exegetice şi dogmatice. În Căderea în ritual, teologul intră în dialog cu sociologul, cu antropologul, cu istoricul religiei, într-un demers argumentat, din care nu lipsesc însă accentele polemice. Cartea lui Iosif Ţon îşi propune astfel să răspundă nu doar aşteptărilor spirituale ale cititorilor săi, ci şi nevoilor lor intelectuale, într-un veac contorsionat în forma semnului întrebării, aflat în trena vechilor „maeştri ai bănuielii” şi a contestatarilor mai recenţi ai revelaţiei biblice.”

2011 – Alin Cristea: Sesizări despre… sesizări: Gigi Becali, Otniel Bunaciu și voturile „sectanților” neoprotestanți neprotestatari

„Sesizările mele despre sesizarea Uniunii Baptistă trebuie privite într-un context mai larg, într-o tradiție de mai mulți ani, în care am făcut diverse observații, precizări, mențiuni, care au un numitor comun, și anume, acea concluzie pe care am repetat-o an de an: Evanghelicii români nu sînt pregătiți pentru spațiul public – reacționează pripit la stimulii externi și interni.”

2013 – A.Dama: Dinamica cioburilor de oglindă (3)

„Dorin Mureșan are dreptate să reclame noi și noi produse semantice în sfera liricului, că la ea s-a referit, deși e valabil și pentru alte tipuri discursive. Însă trebuie și înțeles procesul de resemantizare, că altfel, ar trebui ca toate versurile noastre să conțină numai cuvinte precum login, delete, selfie, mall, nickname, mot de passe, connexion, stem cell, reset etc. (Exagerez, evident!) Realitatea este că folosim cuvinte și de acum mii de ani fără să stârnească râsul. Când are loc o resemantizare, ea se referă întotdeauna la ceea ce a fost și e menit să fie din nou. Lexeme și sintagme exploatate în alte perioade culturale sunt de actualitate prin acest proces semiologic complex, pe care-l numim resemantizare.”

Reclame
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s