Dumbrava minunată (173)

Duminică, 20 noiembrie 2016, la emisiunea „Ochiul magic”, a fost prezentat Cazul Dumbrava:

ÎN GRIJA DOMNULUI

d-17

Viorel Pașca pe Facebook:

„Fotbalul i-a adus multa bucurie in viata, succes si dorinta de a se realiza cat mai mult. Fost jucator si antrenor in liga intai, cunoscut de nume mari si legende a fotbalului romanesc, a suferit insa si multe esecuri, atat familial, cat si din punct de vedere profesional. In cele din urma, imobilizat la pat in urma unui AVC, fara resurse materiale la nici cincizeci de ani ai sai, a fost trimis cu ambulanta la Dumbrava. Nebarbierit si epuizat de drum , datorita lipsei de locuri disponibile, a fost „cazat” in capela unei case din Tinca alaturi de alti opt bolnavi fara adapost.

Am ramas uimit ascultandu-i povestea si pentru ca sustinea intruna ca inca pastreaza legatura cu mari oameni ai fotbalului romanesc, iar unul din ei i-ar permite sa locuiasca in una din locuintele lui, i-am dat telefonul sa-l sune. Am vorbit si eu cu persoana respectiva care mi-a confirmat multe din spusele celui bolnav, mai putin faptul ca acesta ar avea pe cineva care sa-l ingrijeasca. Avand in vedere varsta lui relativ tanara, speram ca ingrijirea si tratamentul pe care -l va primi sa-l puna pe picioare , iar in cele din urma sa-si regaseasca drumul si scopul in viata.

In timp ce vorbeam cu el, atentia mi-a fost atrasa de un alt barbat, imobilizat si el, ale carui picioare erau bandajate iar la degetele mainii stangi avea rani care inca nu se cicatrizasera. Cand m-am apropiat, am vazut ca degetele de la picioare erau negre din cauza degeraturilor si asa cum deja banuiam, am inteles ca i se recomandase amputatia ambelor picioare dar a refuzat categoric, fiind apoi trimis cu ambulanta la Dumbrava. Mi-a povestit cum a dormit prin parcuri si pe strazi, hranindu-se de pe la tomberon si din mila trecatorilor.

Ca el, alti sase bolnavi au fost trimisi la Dumbrava in aceasta saptamana pentru a gasi ingrijire si adapost. Unul cu cancer in ultima faza, altul imobilizat la pat ,plin de rani in urma unui conflict, iar ceilalti cu diverse afectiuni sau boli. Nu stiu daca va puteti imagina bucuria si satisfactia pe care o traim stiind ca putem fi de folos acestor oameni, ca la casele din Dumbrava, Rapa si Tinca, peste doua sute douazeci de bolnavi gasesc adapost, ingrijire si tratament.

Profit de acest moment sa multumesc tuturor celor care ne sustin si celor care ne-au vizitat in aceasta saptamana. Multumim deasemenea si tinerilor voluntari de la un liceu din Alesd care au fost la noi in acest weekend impreuna cu profesoara de chimie de la aceasi scoala, precum si celor cincisprezece barbati din Bistrita care au venit sa taie o parte din lemnele de foc necesare in aceasta iarna.

Dupa cum deja ne-am obisnuit, si in aceasta saptamana voi raspunde la una din cele mai frecvente cinci intrebari care mi se pun de obicei. Am ajuns la intrebarea nr trei: „De unde vin si de ce ajung acesti bolnavi la noi”.

Dupa cum spuneam si cu alta ocazie, nouazeci la suta din bolnavi sunt trimisi de catre spitale, cu ambulanta, la Dumbrava. Cei mai multi sunt din Bihor, dar au fost trimisi de-a lungul timpului si din Arad, Satu-Mare, Brasov, Focsani sau alte judete. Ceilalti zece la suta sunt trimisi de alte institutii (politie, primarii, crucea rosie, etc). Ajung la Dumbrava, deoarece nu sunt locuri disponibile in centrele statului iar cele private sunt contra cost.

De asemenea o mare parte din bolnavii pe care-i ingrijim au serioase probleme de sanatate fizica sau mentala incat nimeni nu este „tentat” sa-i primeasca. Sunt trimisi aici, deoarece de-a lungul timpului , vestea ca la Dumbrava este primita orice persoana in varsta sau bolnava care nu are casa si familie sau este abandonata de aceasta, s-a raspandit repede, asa ca in lipsa altor solutii, medicii sau asistentii sociali aleg ” varianta Dumbrava” ca fiind mult mai buna decat „strada”.

In speranta ca veti avea o saptamana placuta, fiti binecuvantati si fiti o binecuvantare.”

POZE: Lansare de carte – Dumnezeu poartă de grijă, de Viorel Pașca

POZE: Dumbrava minunată

Despre Viorel Pașca și Dumbrava

Bihon.ro: Omul lui Dumnezeu din Dumbrava

Digi24.ro: Viorel Pașca, fermierul care și-a transformat casa în cămin pentru 127 de oameni ai străzii

Observator.tv: Un om simplu, cu o inimă mare: un bărbat din judeţul Bihor şi-a transformat casa în azil

VoceaTransilvaniei.ro: Povestea bihoreanului Viorel Paşca, omul care îngrijeşte sute de persoane fără adăpost

Adevarul.ro: Îngerul oamenilor fără adăpost. Bihoreanul Viorel Paşca, de opt ani în slujba persoanelor abandonate de familie

Crișana: Masă caldă pentru săracii oraşului – Ajutor pentru supravieţuire

România Evanghelică: Viorel Paşca, unul dintre oamenii care mişcă ţara

Foreign Policy România, Nr. 44:

viorel-pasca-fp

Lydia, Nr. 36, 2010:

lydia-36

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s