Dumbrava minunată (172)

d-17

Viorel Pașca pe Facebook:

„Saptamana s-a scurs pe nesimtite fara evenimente deosebite care sa fie „vrednice” de a fi mentionate in randurile de mai jos. Nu, deoarece cu multe din cele ce se intampla la Dumbrava ne-am obisnuit in asa masura incat le socotim normale, devenind astfel parte fireasca din viata de zi cu zi. Nici faptul ca inca cinci bolnavi fara adapost au mai fost adusi in aceste zile nu e ceva iesit din comun. Povestile de viata, de obicei triste si cu final dramatic parca nu mai ne impresioneaza dupa ce am auzit sute de oameni povestind necazurile si suferintele de care au avut parte.

Totusi as mentiona aprecierea si multumirea noastra pentru cei doisprezece barbati din judetele Arad si Timis care au venit miercuri si au taiat si transat cincizeci din cele o suta de capre pe care le-am primit. De asemenea multumim si tinerilor voluntari de la Oradea care au venit in acest wekeend sa fie de folos bolnavilor de la Dumbrava precum si tuturor celor care ne-au fost alaturi intr-un fel sau altul.

Dupa cum spuneam saptamana trecuta , pentru mai multa transparenta si o cunoastere mai clara a celor ce se intampla la Dumbrava as dori sa raspund la cele mai frecvente cinci intrebari care mi se pun de obicei.

1. Cum am inceput sa ingrijim persoane in varsta si de ce ?
2. Cine sunt de fapt oamenii pe care-i ingrijim ?
3. De unde vin si de ce ajung la Dumbrava ?
4.Cum traim si de unde avem resurse?
5. Cadrul legal in care ne desfasuram activitatea.

Deci: intrebarea nr 2. Cine sunt de fapt oamenii pe care-i ingrijim?

De-a lungul celor aproape unsprezece ani pe la Dumbrava au trecut aproape o mie de bolnavi. Peste 90 la suta au fost trimisi de spitale iar restul, de primarii, politie, sau alte institutii. Acestia pot fi impartiti usor in trei categorii: O mare parte din ei sunt bolnavi psihic. Unii s-au nascut asa iar altii s-au imbolnavit in urma unor traume sau alte lucruri intamplate de-a lungul vietii. Asa se face ca avem persoane cu schizofrenie paranoida, tulburari de comportament, cu retard mental sever, oligofreni, dementa senila, depresie, etc. Unii din ei au fost candva institutionalizati dar din anumite motive au fost trimisi la Dumbrava.

Altii au locuit multi ani pe strazi in ciuda faptului ca sufereau de serioase afectiuni psihice. N-o sa va dau prea multe detalii in ce priveste comportamentul pe care il au dar pot sa va spun ca vazandu-i realizam cat de recunoscatori lui Dumnezeu ar trebui sa fim pentru ca avem discernamant si ca suntem „normali la cap”. Acesti bolnavi traiesc intr-o lume a lor dar au nevoie mereu de intelegere, dragoste si de atentie, lucruri care asa cum imi place sa spun de atatea ori, nu costa nimic. Ii multumesc lui Dumnezeu ca ne-a facut onoarea sa putem fi de folos acestor oameni atat de nedoriti, marginalizati si neimportani pentru societatea in care traim.

Aflandu-ma in urma cu cativa ani (in vizita) intr-o institutie care ingrijeste astfel de bolnavi am vazut scris pe un perete din hol ceva de genul: „Nivelul de civilizatie a unei generatii se poate vedea din felul in care aceasta se ingrijeste de bolnavii psihici”. Va las pe dumneavoastra sa trageti concluzia.

A doua categorie de bolnavi sunt cei care niciodata nu au avut familie, casa ori un loc de munca stabil. Multi din ei au crescut la case de copii sau provin din familii dezorganizate. Au trait zeci de ani pe strazi sau in alte locuri improprii muncind, cersind sau furand, luptandu-se pentru supravietuire. Aproape toti au fost alcoolici, unii au facut ani grei de puscarie pentru crime sau alte faradelegi iar unora le-au fost amputate picioarele din cauza frigului.

Ajung la Dumbrava epave, plini de mizerie si paduchi , paralizati, cu cancer in ultima faza, hipotermie sau alte afectiuni sau boli. Trei sferturi din ei se integreaza si raman la noi, douazeci si cinci la suta aleg sa plece neacceptand ideea ca nu au acces la bauturi alcoolice sau tigari.

Ultima categorie este formata din oameni care au avut candva familii, serviciu si locuinta dar au pierdut totul. Unii din ei au avut functii sau pozitii importante in societate cum ar fi judecatori, profesori, locotenent colonel in rezerva, profesori, etc. Cauzele pierderii familiei si casei sunt din cele mai diverse, cum ar fi imprumuturi neachitate la banci sau camatari, divorturi, copii decedati, alungati si batuti de copii si multe alte asemenea lucruri.

Toti acestia locuiesc in cele noua case de la Dumbrava, Rapa si Tinca unde primesc adapost, ingrijire si tratament. De ce ajung la Dumbrava ? Pentru ca nu au unde sa mearga. Dupa ce sunt internati si ingrijiti la spital, vine inevitabil momentul in care trebuiesc externati iar cei de la spital, conform spuselor lor, nu au unde sa-i trimita. Desi pare greu de crezut, se pare ca nici o institutie abilitata nu are locuri sa-i primeasca. Nu vreau sa intru in detalii cu acest aspect pentru a nu da loc la interpretari, dar sigur este ca in urma cererilor facute de mine catre anumite institutii in care le rugam sa primeasca macar o parte din cei peste doua sute de bolnavi aflati la Dumbrava, raspunsul a fost clar: ” Nu sunt locuri.” Nici o problema. Dumbrava inca mai are locuri, iar Dumnezeu poarta de grija. Pana saptamana viitoare, fiti binecuvantati si fiti o binecuvantare.”

POZE: Lansare de carte – Dumnezeu poartă de grijă, de Viorel Pașca

POZE: Dumbrava minunată

Despre Viorel Pașca și Dumbrava

Bihon.ro: Omul lui Dumnezeu din Dumbrava

Digi24.ro: Viorel Pașca, fermierul care și-a transformat casa în cămin pentru 127 de oameni ai străzii

Observator.tv: Un om simplu, cu o inimă mare: un bărbat din judeţul Bihor şi-a transformat casa în azil

VoceaTransilvaniei.ro: Povestea bihoreanului Viorel Paşca, omul care îngrijeşte sute de persoane fără adăpost

Adevarul.ro: Îngerul oamenilor fără adăpost. Bihoreanul Viorel Paşca, de opt ani în slujba persoanelor abandonate de familie

Crișana: Masă caldă pentru săracii oraşului – Ajutor pentru supravieţuire

România Evanghelică: Viorel Paşca, unul dintre oamenii care mişcă ţara

Foreign Policy România, Nr. 44:

viorel-pasca-fp

Lydia, Nr. 36, 2010:

lydia-36

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Dumbrava minunată (172)

  1. Alin Cristea zice:

    Duminica, 20 noiembrie 2016, la TVR 1, in emisiunea Ochiul magic, ora 19,00, a fost prezentat Cazul Dumbrava / Viorel Paşca:

    „ÎN GRIJA DOMNULUI” Viorel Paşca din satul Dumbrava, judeţul Bihor, a luat în grija sa aproape 200 de oameni ai străzii. El este ajutat de către voluntari iar banii îi obţine în cea mai mare parte din donaţii. Autorităţile judeţului l-au amendat însă pe bărbat pentru că nu îndeplineşte toate condiţiile legale ca să desfăşoare o asemenea activitate. Asta în condiţiile în care chiar şi spitalele din zonă trimit bolnavii care nu mai pot sta internaţi la adăpostul deschis de către Viorel Paşca. Reporter Daniel Georgescu Jurnalişti: Tiberiu Ştefănescu, Denisa Anghel, Cătălin Apostol, Ileana Gaiţă, Daniel Georgescu. Producător Dana Ştefănescu

    http://tvr1.tvr.ro

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s