Din istoria blogosferei evanghelice – 15 noiembrie

2010 – Iosif Ţon: Bunătate (5)

Haris este un cuvânt mult mai bogat în conținut decât conceptul de “favoare” și “dar”. El înseamnă înainte de toate bunătatea lui Dumnezeu, și dacă pierdem din vedere acest element, am pierdut lucrul cel mai important din lume.

Pentru a clarifica ceea ce vrem să spunem, să privim din nou textul clasic despre mântuirea prin har: “Căci prin har ați fost mântuiți, prin credință; și aceasta nu vine de la voi, ci este darul lui Dumnezeu. Nu prin fapte, ca să nu se laude nimeni” (Efes. 2:8-9). De regulă, textul este citit în afara contextului și, citit în felul acesta, harul este înțeles ca fiind darul gratuit al mântuirii, cu excluderea oricărei idei de fapte bune ale omului pentru a merita sau realiza această mântuire. “Mântuirea prin har” este pusă în contrast cu “mântuirea prin fapte”. Tot ce-i mai rămâne de făcut credinciosului este să se bucure că se numără printre cei care au fost favorizați să li se dea gratis darul mântuirii și să rămână asigurat că va merge în cer. Aceasta nu este o caricatură, ci este credința fundamentală dezvoltată din înțelegerea cuvântului haris ca favoare și ca dar nemeritat și gratuit.” (p. 114)

Bunătate: o teologie bazată pe învățătura Domnului nostru Isus Cristos – Iosif Țon, Editura Cartea Creștină, Oradea, 2010, 399 p.

2015 – Alin Cristea: Când Domnul Isus se întîlnea cu oamenii…

„Nu am observat ca Isus petrecea mult cu oamenii.

Nu am observat ca Isus ar fi fost simpatizat de oameni.

Nu am observat ca Isus vorbea DOAR din Vechiul Testament, avea diverse stiluri de discurs.

Nu am observat ca Isus tinea sa aiba ucenici cu orice pret. Nu le-a spus: Voi nu va duceti?

Nu am observat ca Isus ar fi adus doar pacea, nu si sabia.

Nu am observat ca Isus ar fi avut grija de familia Sa.

Nu am observat ca Isus ar fi intemeiat comunitati religioase, ci i-a trimis pe ucenici doi cite doi.

Nu am observat ca Isus ar fi fost sustinatorul familiilor din clasa de mijloc. Dimpotriva, pe unul l-a pus sa vinda tot ce are si sa-l urmeze. Pe altii, care voiau sa-L urmeze, i-a avertizat ca Fiul Omului nu are unde sa-si plece capul. Doar vulpile au viziuni…

Am observat ca oamenii erau curiosi. Unul chiar s-a urcat intr-un dud.

Am observat ca oamenii erau insetati dupa… minuni. Nu dupa invatatura Sa grea. De aceea l-au parasit dintre ucenici.

Am observat ca oamenii voiau un lider, nu un… Mintuitor.

Am observat ca muierile ziceau: N-avem muschi, sa mutam piatra…

O alta muiere a vrut sa-si stie fiii ministri…”

2015 – Alin Cristea: Marius Cruceru la Biserica Providența (1) – De ce nu am dat mîna cu Marius Cruceru

„În ultimele săptămîni, mai ales că vin o droaie de evenimente de sezon, am luat hotărîrea de a schimba sancțiunea în mod PUNCTUAL – nu voi saluta, nu voi da mîna cu reprezentanții emanuelismului, dacă ni se intersectează drumurile.

Astăzi, 15 noiembrie 2015, a fost prima situațiune în care am aplicat această sancțiune. Față de Marius Cruceru.

Nu doar că nu agreez prezența unui emanuelist în biserica în care am fost membru fondator (și secretar, eu am pus actele în ordine, prin 1998-1999, inclusiv m-am dus după autorizația bisericii, care nu era în posesia bisericii, care pe atunci se numea Credința, ci se afla la biserica unde era pastor Gheorghe Pădure, un grup din acea biserică a inițiat biserica Credința în capătul celălalt al orașului, în cartierul Nufărul), dar țin să-mi exprim DEZGUSTUL față de ipocrizia emanueștilor, care continuă să se manifeste față de mine.

Acesta este motivul pentru care nu am dat azi mîna cu Marius Cruceru – IPOCRIZIA emanueliștilor.

Unul dintre acești nemernici ipocriți este taman președintele Comunității Baptiste Oradea, Petru Vidu, care duce vorba despre mine în acest fel: Exclusul! Divorțatul! (unii nici nu știu că divorțul meu a survenit la cîțiva ani DUPĂ ce am fost exclus), ba chiar se exprimă în fraze de genul: Soția nu l-a mai suportat!

De unde știe nemernicul limbut despre ce s-a întîmplat între mine și soția mea? Păi nu știu rudele mele (cele mai apropiate), darămite ALȚII!

Și cică: Să-și rezolve situația cu biserica!

După ce teologie gîndește Petru Vidu astfel?

Nu biserica trebuie să caute pe cei… pierduţi?

O doare în cot pe biserică de cei pierduți, cît timp nu e deranjată în timp ce îşi ia drogul duminical…

Și nu știe că decizia de excomunicare pretinde ca nici o biserică baptistă din Comunitatea Oradea să mă primească FĂRĂ acordul Comunității?

Cum, Paul Negruţ nu ştie că o decizie de excomunicare stabilește ca FRAȚII să nu mai aibă nici un fel de legături cu cei osîndiți? Calcă tocmai hotărîrea pe care a conceput-o frate-său, pe vremea cînd era președinte de Comunitate?

DE CE atunci mi s-a adresat în public de două ori cu „frate Alin” la Alumni, în seara zilei de 1 octombrie 2015?

Azi Marius Cruceru îmi întinde mîna și zice: „Pace!”.

Păi cum, nu ştie Marius Cruceru că Alin Cristea e exclus? Şi nu ştie că o decizie de excomunicare stabilește ca FRAȚII să nu mai aibă nici un fel de legături cu cei osîndiți? Calcă tocmai hotărîrea pe care a conceput-o Florin Negruţ / Florian Negruțiu, cel care s-a comportat cu el ca un boier, după cum zicea, public, neastîmpăratul oltean pripășit în habitatul emanuelist?

Cum? Îi zici unuia exclus: Pace!…?

De ce? Doar pentru că e timpul să dăm mîna unii cu alții, la biserică?

Prima întîlnire cu Marius Cruceru am avut-o cu mai mulți ani în urmă, și am solicitat să nu dăm mîna unul cu altul, întrucît eu am inițiat întîlnirea pentru a-i spune, ca creștin, ce am împotriva lui și ca bărbat că nu îi permit anumite chestiuni, în legătură cu un amplu mesaj pe care mi l-a scris pe email.

După vreo 6 ore, la despărțire ne-am dat mîna.”

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s