Billy Graham – 98 de ani

Billy Graham este una dintre cele mai mediatizate personalităţi din Statele Unite. A fost un invitat obișnuit al Casei Albe sub zece președinți americani, începînd cu Harry S. Truman, fiind supranumit „pastorul preşedinţilor” şi „pastorul Americii”.

Începînd din anii ’50 Billy Graham a apărut în mod constant pe lista celor mai admiraţi oameni din lume întocmită de organizaţia Gallup. Spre exemplu, în 2008 Billy Graham ocupa locul 4 în sondajul realizat în S.U.A. de Gallup după Barack Obama, George W. Bush şi John McCain. Din 1955, Billy Graham a apărut de 55 de ori în topul Gallup, mai mult decît orice altă personalitate din istorie.

Revista TIME l-a inclus în clasamentul celor mai importante personalități ale secolului XX, pe care l-a realizat în 1999.

Din 1947 pînă în 2006, pastorul baptist a susţinut predici în faţa a circa 210 milioane de oameni din peste 185 de ţări, fiind celebru în special pentru turneele sau „cruciadele” sale de evanghelizare, dintre care amintim pe cele din: India (1956), Australia (1959), Noua Zeelandă (1959), Republica Federală Germania (1966), Coreea de Sud şi Africa de Sud (1973), Iugoslavia (1967), Ungaria (1977, 1985, 1989), Polonia (1978), Uniunea Sovietică (1982, 1984, 1988), R.D.G. (1982), Cehoslovacia (1982), România (1985).

Billy Graham este cea mai importantă personalitate a lumii protestante care ne-a vizitat ţara în secolul XX şi căreia, în pofida faptului că România era condusă atunci de un guvern ateu, i s-a permis să susţină predici în zece lăcaşuri de cult: Mănăstirea Vorona din judeţul Botoşani, Catedrala Reformată din Cluj, Catedrala Romano-catolică din Cluj, Biserica Baptistă nr. 2 din Oradea, Biserica Baptistă Speranţa din Arad, Catedrala Ortodoxă din Timişoara, Catedrala Ortodoxă din Sibiu, Catedrala Romano-Catolică Sfântul Iosif din Bucureşti, Templul Coral Evreiesc din Bucureşti, Biserica Penticostală Filadelfia din Bucureşti. La acestea au asistat aproximativ 150.000 de oameni.

Acum 60 de ani, Billy Graham a fost unul dintre fondatorii revistei Christianity Today, cu un tiraj actual de peste 100.000 de exemplare.

Billy Graham a scris peste 30 de cărți, cu mare succes de public. The Jesus Generation s-a vîndut în 200.000 de exemplare în primele două săptămîni de la apariție, iar Angels: God’s Secret Agents a atins cifra de 1 milion de exemplare vîndute în primele 90 de zile de la lansare.

Alături de distincțiile primite din partea președinților americani, a reginei Elizabeta sau a unor instituții academice, Billy Graham a primit în 1982 Premiul Templeton, care se acordă pentru progres în religie, fiind mai mare ca valoare financiară decît Premiul Nobel.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s