Apologetica în jurul mesei (10)

apologetica-in-jurul-mesei-180

Apologetica în jurul mesei – Vlad Crîznic (ed.), Arad: Neword Press, 2016, 267 p.

Mihai Dumitrașcu: „Cuvântul cel mai frecvent folosit în Noul Testament pentru pocăință este metanoeo, care înseamnă schimbarea gândirii. Dacă ți-ai trăit viața până acum într-un anume fel, ai avut o anumită atitudine față de Dumnezeu și față de lume, în prezent este necesar să îți schimbi felul de a vedea lucrurile, modul în care gândești despre viață și despre Dumnezeu. Cuvântul are, de asemenea, și sensul de regret, impulsul de a renunța la păcat. Metanoia se referă, vorbind în general, la transformarea minții unei persoane cu privire la comportamentul ei. Acest cuvânt mai poartă ideea de regret pentru felul în care a trăit în trecut.

Un alt termen folosit în Noul Testament pentru pocăință este epistrepho, și cuprinde întregul proces de convertire, care este legat de credință. În cuvintele lui Lubach, înseamnă „o întoarcere fundamentală a voinței umane înspre Dumnezeu, o întoarcere acasă din orbire și eroare la Mântuitorul tuturor”.

Ambele cuvinte din limba greacă, folosite în Noul Testament, metanoeo și epistrepho, subliniază faptul că pocăința trebuie să transforme întreaga ființă umană, fiind o acțiune radicală, care duce la schimbarea inimii.” (p. 257-258)

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Apologetica în jurul mesei (10)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s