„Doar o persoana bolnava si fara adapost a fost trimisa in aceasta saptamana la Dumbrava! Dupa patrusprezece ani petrecuti pe strazi si prin azilul de noapte a venit si ziua cand organismul a cedat si nu mai putea face fata luptei pentru supravietuire in care era implicat de atatia ani. L-am privit cum a coborat din ambulanta cu pasi nesiguri si cu privirea pierduta, fara orizont si fara speranta, resemnandu-se parca si acceptand orice i-ar oferi viata de aici incolo. M-am bucurat pentru el, mai ales ca in aceste zile, avand probleme de rezolvat in Bucuresti am stat de vorba cu niste oameni ai nimanui in zona Garii de Nord, apoi am intrat si in subteran sa vad cum arata „casa” lor, realizand in acelasi timp cat de binecuvantati sunt bonavii de la Dumbrava. Da, binecuvantati deoarece un adapost deasupra capului, hrana, ingrijire si tratament in fiecare zi, toate primite in dar de la oameni pe care nici macar nu-i cunosc, nu e chiar putin lucru. Am vazut suferinta si mizerie, neputinta si resmnare, oameni prinsi intr-o capcana a vietii fara iesire sau speranta de mai bine. M-au motivat cele vazute, si doresc sa putem oferi in continuare o mana intinsa si o viata mai buna la cat mai multi oameni.
Am fost surprins in aceste zile si de mesajul unui profesor de la o universitate din Olanda care m-a intrebat daca am putea primi la Dumbrava pentru cateva zile 4- 5 studenti de la asistenta sociala in vederea realizarii unui proiect pe care-l au la scoala referitor la activitatea pe care o desfasuram. Va fi o binevenita ocazie de a le arata si altora ca romani, din clasa medie sau de jos a societatii, unii la munca in strainatate (carora le multumesc cu aceasta ocazie) se alatura celor mai necajiti, bolnavi si defavorizati, sustinand astfel la Dumbrava peste 200 de persoane fara adapost, fara ajutorul si implicarea institutiilor statului. Desigur, nu le voi spune de amenzile primite de la unii functionari „zelosi” intrucat nu cred ca acestia reprezinta cu adevarat institutiile respective. Sau poate nu vreau sa cred acest lucru.
M-a bucurat de asemenea si vizita unor elevi de la Liceul Teoretic C.S. din Alesd. insotiti de o doamna profesoara, A.M., care au petrecut un wekeend intreg printre bolnavii din Dumbrava. Le multumesc si pe aceasta cale pentru efortul depus, precum si parintilor care i-au crescut si educat, sperand in acelasi timp ca aceste zile au fost intr-o oarecare masura benefice si pentru ei. Dupa cum obisnuim de ceva timp, le oferim ocazia de a va impartasi cateva din gandurile si trairile de la Dumbrava, iar pana saptamana viitoare, fiti binecuvantati si fiti o binecuvantare.
„Un sfarsit de saptamana petrecut la Dumbrava, valorificat la maximum. Un sfarsit de saptamana in care am constientizat si am invatat multe lucruri, am luat multe decizii pentru viitor. Prin prezenta noastra, prin implicarea noastra, prin atentia acordata, oamenilor de aici li s-a indeplinit dorinta de a avea „nepoti” chiar si pentru un week-end. Perioada petrecuta aici a fost o adevarata ” lectie de viata” pe care nu o vom uita niciodata deoarece ne-a schimbat viziunea asupra vietii. Din conversatiile avute am inteles ca trebuie sa ne pretuim familia, aproapele, am invatat ca valorile materiale „palesc” in fata principiilor morale ale vietii. Multumirea lor de moment am dedus-o din placerea conversatiei avute cu noi, din dorinta de a o relua, din satisfactia de a ne oferi mesaje scrise sau mici atentii confectionate de ei. In spatele povestilor de viata relatate cu nostalgie, cu tristete, am descoperit suflete sensibile, demne de admiratie, suflete credincioase pentru care fericirea vine din lucruri marunte.” Voluntarii de la Liceul Teoretic C. Serban”
POZE: Lansare de carte – Dumnezeu poartă de grijă, de Viorel Pașca
POZE: Dumbrava minunată
Despre Viorel Pașca și Dumbrava
Bihon.ro: Omul lui Dumnezeu din Dumbrava
Digi24.ro: Viorel Pașca, fermierul care și-a transformat casa în cămin pentru 127 de oameni ai străzii
Observator.tv: Un om simplu, cu o inimă mare: un bărbat din judeţul Bihor şi-a transformat casa în azil
VoceaTransilvaniei.ro: Povestea bihoreanului Viorel Paşca, omul care îngrijeşte sute de persoane fără adăpost
Adevarul.ro: Îngerul oamenilor fără adăpost. Bihoreanul Viorel Paşca, de opt ani în slujba persoanelor abandonate de familie
Crișana: Masă caldă pentru săracii oraşului – Ajutor pentru supravieţuire
România Evanghelică: Viorel Paşca, unul dintre oamenii care mişcă ţara
Foreign Policy România, Nr. 44:
Lydia, Nr. 36, 2010: