2009 – Tom Hovestol: Fariseii vechi și noi (25)
“Trebuie să căutăm să ne învingem teama de libertate în timp ce creștem în Cristos. Una dintre caracteristicile celor care trăiesc prin Duhul este aceea că nevoia de lege (și de măsuri de protecție) scade (Galateni 5:22-25). Trebuie să fim destul de curajoși ca să privim pe noi înșine în oglinda Cuvântului lui Dumnezeu. Trebuie să căutăm să avem o relație reală cu Domnul Isus Crists, nu o ‘neprihănire proprie pe care mi-o dă Legea’ (Filipeni 3:9-10). Procedând astfel vom ajunge foarte probabil să ne simțim mai confortabili în prezența ambiguității. Nu vom mai înlocui o supunere sinceră față de Dumnezeu cu un sistem. Când Dumnezeu, nu măsurile de protecție, devine centrul vieții noastre, vom găsi libertatea și calea spre maturitatea creștină.”
Fariseii vechi și noi – Tom Hovestol, Editura Colegiului Biblic Est European, Oradea, 2008, 256 pag.
„Voi continua bombardamentele asupra cazematei emanuelismului (din Oradea), care reprezinta o pervertire a spiritului baptist atit national cit si international.
Paul Negrut, exponentul curentului politic-confesional care a dominat perioada postdecembrista in Romania baptista, alaturi de mercenarii lui, reprezinta una dintre cauzele catastrofei memoriei istorice, care submineaza identitatea confesionala a baptistilor romani.
Apelul la momentul Liviu Olah din anii 70 nu este suficient pentru a sustine intensa activitate politic-confesionala pe care Paul Negrut continua sa o desfasoare.
Mai mult, rescrierea istoriei baptistilor, pe care o practica Paul Negrut, prin selectarea doar a unor momente care sint convenabile pentru scurtele sale incursiuni publice in istoria baptistilor, nu face parte din spiritul autentic al baptistilor romani, care s-au confruntat de-a lungul istoriei lor cu destule crize, inclusiv cu separarea, in doua Uniuni Baptiste, in anii 30.
Incursiunile manipulatorii ale lui Paul Negrut in istoria baptistilor, jocurile psiho-intelectuale ale mercenarului Marius Cruceru, atit pe Internet, cit si in diverse conferinte, dar mai ales in seriile de la Iris Cluj, „editorialele” impotente ale lui Samy Tutac si aparitia unui lider baptist national precum Viorel Iuga, care se lauda cu „peste 90 de carti si brosuri pe tema familiei, tineretului, bisericii etc.” nu onoreaza istoria baptistilor romani (si mondiali), fiind, de fapt, ingrijoratoare semne evidente ale incremenirii in proiect a baptistilor romani.”