Un comentariu pe contul Facebook al lui Ciprian Bârsan

Ciprian Bârsan a afişat link către un articol din Gândul: Gândul: Iohannis, mesaj pentru cei care vor redefinirea „familiei” în Constituţie: E greşit să dăm ascultare fanatismului religios.

Iată comentariile care au urmat:

Proarte Slavomir: Deplorabil!

Pavel Rocas: Jos cu tine.

Barbu Ioan: Trist mesaj impotriva Creatorului , creatiei ,impotriva romanului crestin de doua mii de ani ! jignitor de trist !!! Dumnezeu nu se lasa batjocorit de un om,indiferent cine este el .

Alin Cristea: Oamenilor, o luati razna!

Aurel Mateescu: cred ca presedintele a luat-o in directia indicata de tine… sa numesti 3 milioane…fanatici religiosi… Cred ca Isis va veni sa-i ceara reteta

Alin Cristea Cit timp o chestiune este discutata doar in jurul unui om (politic), oamenii o iau razna. Obama, Trump, Vadim, Iliescu… Oamenii trebuie sa invete sa gindeasca pe cont propriu, sa se exprime (in spatiul public), sa-si reformuleze afirmatiile, sa se relationeze fata de preopinenti, sa dobindeasca cultura dialogului etc.

Vladimir Si Mirela Cusursuz: Sunt de părere că putea sa evite răspunsul la întrebare, decât să rostească afirmația „fanatismul religios”. Așa ieșea cu basma curată.

Delia Bercea: Se pare ca de 26 de ani Romania a fost condusa, si este condusa, de oamnei de fara D-zeu”!D-zeu sa aiba mila de Romania si de cei care o conduc!Daniel B

Alin Cristea: Ei na! Ca inainte de astia 26 de ani ce conducatori a avut Romania :)))) Dumnezeu are mila, de cine vrea si cind vrea. Dar n-ar trebui si romanii sa se mai lumineze putin? Adica ce vor, presedintele si primarul, jandarmul si barmanul, toti sa raspunda prompt si la subiect cind sint somati?

Andrei Pătrîncă: Am observat aceasta tendinta in randul multor persoane dintr-ale neoprotestantismului taramuri: cred ca, daca bat cu piciorul in podea mai tare si urla din toti rarunchii, obtin jucaria dorita. Acum, vazand ca un presedinte de cult evanghelic se comporta asa, incep sa cred ca `de la cap se impute pestele` si-aici! Un pic de smerenie si o invitatie la dialog in locul ultimaturilor oare nu ar fi facut cu mult mai mult bine?!

Alin Cristea: Fara… „oare”. :)))))

Andrei Pătrîncă: Incerc sa fiu si eu un pic smerit. Macar spre compensare… Din pacate, cum spunea Arghezi, `ce e gol suna mai tare!`

Alin Cristea: A, vremurile astea pe care le traim nu au dimensiunea smereniei. 🙂 Da-i cu bocancul, ca-l scot si eu… :)))))

Alin Cristea: Primul comentariu pe care l-as face la comentariu este ca nu doar neoprotestantii au bocanci, ci si majoritarii si alte categorii social-confesionale.

Alin Cristea: In al doilea rind, minoritarii (neoprotestanti) au o anumita traditie in ceea ce priveste actiunile revendicative. Pina la un punct e de inteles.

Alin Cristea: In al treilea rind, nu neaparat gestul protestatar e in discutie, ci oportunitatea lui, intr-un anumit context.

Andrei Pătrîncă: Cred ca sunt in `contratimp`. Dar multumesc pentru articolul dvs. Astazi, dupa ce s-a mai trezit lumea din betia puterii injosirii presedintelui, am observat ca unul, altul, voci pertinente, crestini maturi si exemplari, au mai scris cate-un gand de indoiala cu privire la stilul de mahala isterica in care a fost redactata scrisoarea, oferita apoi spre `venerare` publicului larg… In ceea ce priveste celalalte confesiuni, din experienta mea interreligioasa, liderii ortodocsi si cei neoprotestanti sunt mai putin chibzuiti in atitudinile publice. Liderii catolici si protestanti istorici -pe care eu i-am intalnit- conecteaza si creierul cand dau drumul la gura!

Alin Cristea: In al patrulea rind, nu oricine e protestatar autentic. 🙂 Am cele mai mari rezerve ca Viorel Iuga (sau altii) ar fi dispus sa faca ani de inchisoare pentru valorile pe care le sustine, precum au facut-o altii in atitea epoci si locuri de pe planeta.

Andrei Pătrîncă: Sunt complet de acord! Pe mine nu m-a convins deloc de sinceritatea demersului… Altfel ar fi sunat, un alt duh ar fi transmis! E o oportunitate sa-si mai creeze un capital de imagine, folosind, in scopuri personale, valorile majoritatii.

Alin Cristea: Interesanta aceasta ultima remarca, referitoare la liderii catolici si protestanti. Dar s-ar putea sa fie subiectiva. 🙂 Ma refer la faptul ca lipsa tonului protestatar poate contribui la situatii teribile (cazurile nu putine de pedofilie in rindul preotilor).

Alin Cristea: Pe de alta parte, e oarecum normal ca baptistii, care, cica, nu au grade ierarhice, sa aiba mai multa libertate de exprimare, pe cind bisericile traditionale, cunoscute pentru bogata lor ierarhie, sint mult mai temperate in declaratiile publice.

Andrei Pătrîncă: Nu tine neaparat de gradele ierarhice, din observatiile mele, ierarhia ortodoxa e cea mai stricta dintre toate pe taram romanesc, si totusi talibanismul declarativ si faptic e comparativ similar cu cel neo… Evident, e doar experienta mea cu preotii diverselor confesiuni.

Alin Cristea: Uneori asprimea unui astfel de discurs public poate fi compensata de un stil elegant, ceea ce nu e cazul la Viorel Iuga. Aspectul acesta ma ingrijoreaza mai mult decit neinspirata cotcodaceala. Liderii pot avea la dispozitie consilieri, sau cel putin sfatuitori, secretare, studenti care pot corecta atit greselil de exprimare cit si erorile de stilistica, de logica, de folosire a unor concepte consacrate.

Andrei Pătrîncă: Cineva sus pus dintr-ale Bisericii Ortodoxe imi spunea de ce gafeaza liderii ortodocsi in dialogul cu oamenii de rand: pentru ca si-au pus consilieri pe cei care le saruta mainile si picioarele la orice ora. Va fi fiind similara situatia si pe taramuri neo…

Alin Cristea: 🙂 Oameni sintem…

Alin Cristea: Devine din ce in ce mai important rolul celor care exprimam puncte de vedere critice in spatiul public pe Internet. Ne mai inflamam uneori, dar incercam sa ne pastram luciditatea si sa punem abilitatile noastre intelectuale si spirituale in spirituale in slujba semenilor.

Andrei Pătrîncă: Daca miza este sa le mearga bine si celorlalti… atunci asa va fi! Daca nu, nu…

Alin Cristea: Miza e adevarul. Intotdeauna! Sint mai prieten cu adevarul decit cu oricine, de la greci citire… 🙂

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s