2007 – Masa Rotundă (5-7 ianuarie 2007): Alin Cristea / Marius Cruceru
„Nu pot sa spun destule cuvinte care sa formuleze cit mai consistent nevoia de adevar, dreptate si mila de care nu doar societatea noastra are nevoie, ci fiecare comunitate de credinciosi.
Nu am destule cuvinte sa depling numeroasele certuri de vorbe (la care particip si eu), filozofari amagitoare, strategii citatomaniace, detalieri obositoare si schimburi de ironii si bascalii care ne consuma energia limitata pe care o avem si pe care am fi putut-o folosi sa ne indemnam unii pe altii la fapte bune si sa fim prieteni.”
2012 – Trevin Wax: Evanghelii false (1)
Evanghelii false – Trevin Max, Societatea Biblică din România, Oradea, 2012, 215 p.
“Cel mai mare pericol pentru creştinism s-ar putea să nu fie cultura modernă, ereziile ostentative sau creșterea influenței islamului. Dacă semințele distrugerii pot veni de la fals, s-ar putea ca astfel de semințe să fie plantate încet prin evangheliile false, s-ar putea ca astfel de semințe să fie plantate încet prin evangheliile false din Biserică? Este posibil ca noi să participăm inconștient la “imprimarea” evangheliei false? Nu cumva producem valută falsă prin modul nostru de a gândi și a vorbi despre Evanghelie?” (p. 16)
“În cazuri extreme, o evanghelie falsă poate duce la erezie, o deformare atât de devastatoare a Evangheliei adevărate, încât duce direct la iad. Dar în cele mai multe cazuri, evangheliile false reprezintă fie un adevăr diluat, fie unul trunchiat. Ar putea conține totuși suficient mesaj pentru împăcarea noastră cu Dumnezeu, dar varianta diluată nu va satisface niciodată setea noastră. Nici nu ne va împuternici pentru slujbă sau să ne întărească mărturia în fața unei lumi cu privirile ațintite asupra noastră.” (p. 17)
Ed Stetzer: “Ce este Evanghelia? poate părea o întrebare ciudată şi inutilă. Ei bine, nu este. E o întrebare esenţială, care necesită mai multă, nu mai puţină, dezbatere. În Evanghelii false, Trevin Max oferă o unealtă esențială bisericilor preocupate serios de Evanghelie și implicațiile ei.”
J.I. Packer: “După cum hrana proastă, oricât de gustoasă, poate ameninţa sănătatea trupului, tot aşa evanghelia denaturată este întotdeauna o ameninţare pentru sănătatea spirituală. Wax ne oferă o analiză tonică, serioasă a evangheliilor false din prezent, pentru a ne dezbăra de ele. Iată un bun medicament pentru Biserică.”
Darrin Patrick: “Probabil singura şi cea mai mare nevoie a Bisericii contemporane este ca toţi creştinii să facă distincţia între adevărata Evanghelie şi falsurile ei. Lumea noastră pierdută şi falimentară e disperată după o asemenea clarificare. Trevin ne-o oferă în această carte captivantă care vorbește despre natura și implicațiile celei mai mărețe narațiuni care s-a spus vreodată.”
2013 – Petru Lascău: BETEL (1)
BETEL: Construcția Casei lui Dumnezeu în timpul comunismului ateu – Petru Lascău, Lascau Petru Publishing, Phoenix, Arizona, 2013, 301 p.
“Experienţa construirii fără autorizație a Bisericii Betel este un act de eroism al unei generații care n-a fost formată, așa cum ar vrea unii să ne facă să credem, doar din capete supuse, informatori și colaboratori ai regimului comunist. Ea a avut oameni demni, determinați, cu șira spinării dreaptă, oameni gata de eroism și sacrificiu.
Istoria Bisericii Betel este mai degrabă o istorie sentimentală, povestită de un participant la ea. Nu este un manual de istorie, nici un manual științific. Este povestea vieții mele, care s-a intersectat cu istoriile câtorva sute de frați minunați, într-unul dintre cele mai mărețe momente ale existenței noastre. Cartea mea nu dorește să producă răni nimănui, dar adevărul nu ne scutește pe niciunul de suferințe. […]
Eroismul meu, dacă cineva vrea aşa să interpreteze faptele și cuvintele mele, era un eroism născut din naivitate. Nu știam ceea ce ni se va întâmpla. Credința are intrinsec în ea această “sancta simplicitas” – o sfântă naivitate. Datorită ei, pornești la drum ca Avraam, fără să știi încotro te duci.
Memoria celor care nu mai sunt cu noi va fi păstrată și de paginile acestei cărți. Traian Ștrengar, Nelu Marinău, Mihai Chiș, Teo Ciuciui, Pavel Muț, Ioan Bot, Gheorghe Copaciu, Dumitru Suciu, Ioan Bodea, Florian Manea, Daniel Pantiș, Galea, Rogojan, Gavril Toșa, Ghiță Gocan, Pavel Oniță și mulți alții…
O parte dintre cei care au lucrat și au jertfit pentru zidirea acestei biserici trăiesc acum în afara granițelor țării, cu precădere pe continentul nord-american. Întâlnirile cu ei sunt întotdeauna prilej de amintirea a zilelor acelora de neuitat, când Dumnezeu ne-a pus împreună să realizăm un BETEL – o casă a lui Dumnezeu.” (p. 19-21)