Comentariu pe contul Facebook al Trupei Emaus

Trupa Emaus: „Nu imi place omul caruia nu ii place muzica. Nu este inventia noastra…. este un dar din partea lui Dumnezeu. O asez alaturi de teologie. Satan uraste muzica, stie ca ne vindeca de tot ceea ce este rau.” – Martin Luther

Alin Cristea: Depinde ce intelegem prin muzica. Bisericile evanghelice folosesc muzica in mod ideologic-confesional si rareori exista piese (bune) de intinderea unei predici. Atunci de ce sa fie pusa muzica alaturi de teologie? Mai ales ca traim intr-o epoca in care Terapia concureaza Teologia.

Ruben Ciungan: Am impresia ca in multe cazuri muzica este asociata cu ceva lumesc care tinde a fi un lucru rau. „Nu pot canta oricum in biserica.. etc.. ” dar de predicat se poate predica oricand ?? Ii logic ca mintea umana asociaza cuvantul „teologie” cu ceva cu mult sus pus fata de „muzica”, asta doar pentru ca muzica o canta si altii .. dar teologia doar teologii. Gresit !!!

Alin Cristea: Practica de masa a muzicii si practica de masa a teologiei constituie fenomene cu beneficii pe de o parte si cu consecinte negative pe de alta parte. Dar muzica nu a fost si nu o sa fie numita niciodata „regina stiintelor”, asa cum a fost numita teologia in Evul Mediu.

Ruben Ciungan: De acord. Asta pentru ca au roluri diferite. Dar nu ne dam seama ca puse impreuna, unite, iar muzica avand un mai important, o lucrare ar putea avea un efect mult superior, parerea mea.

Alin Cristea: Ba ne dam seama, ca de-aia pocaitii folosesc atita sonoritatea muzicala, in detrimentul IDEILOR muzicale. Ca sa nu mai vorbim de IDEILE teologice. Dupa sute de ani de capodopere muzicale si capodopere teologice, pocaitii se ocupa cu cintecele si cu Psalmul 23. Reiau ce am scris cu alta ocazie: Muzica a ajuns un teren minat pentru evanghelici, care îi acordă un spațiu imens, în detrimentul învățăturii creștine, a doctrinelor și dezbaterilor teologice. Creștinismul evanghelic a ajuns un casetofon uriaș, în detrimentul unei Biblii de buzunar…

Ruben Ciungan: Cand spun muzica nu ma refer la galagie. Chiar daca sunt tanar si poate ca las impresia ca abordez stilu’ „doua versuri repetate in 5 minute”, (foarte des intalnit) sau piese traduse din engleza care isi pierd tot farmecul odata traduse, nu-s de acord cu asta.

Alin Cristea: Dar Luther la ce s-o fi gindit cind a zis… muzica? 🙂

Luther se refera la muzica ca la un mijloc de lupta spirituala. N-o fi citit despre cum muzica (si dansul) a dus la descapatinarea lui Ioan Botezatorul?

Alin Cristea: Si banii pot fi un mijloc de lupta spirituala. Cum de sint pocaitii atit de dezvoltati pe plan muzical si atit de putin dezvoltati pe plan financiar?

Alin Cristea: Doara n-o sa punem stiinta financiara alaturi de teologie…

Alin Cristea: Din punct de vedere spiritual, stiinta financiara trebuie coordonata de teologie. Tot la fel, muzica ar trebui coordonata de teologie.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s