Din istoria blogosferei evanghelice – 25 septembrie 2016

2011 – Teofil Stanciu: Cine are dreptate? – despre competiția interpretărilor

„Ar fi stupid să dăm crezare unor voci care pretind, mai voalat sau mai fățiș, că Dumnezeu poate fi convins să colaboreze numai cu anumite grupări, cele în care oamenii sunt foarte… nu știu cum. Câtă vreme există har divin, e imposibil de conceput că fervoarea religioasă a unora ar putea obține, drept răsplată, garanția prezenței exclusive a lui Dumnezeu în ograda celor deosebit de cucernici.

Așadar, smerenia și dragostea ar putea aduce un plus de valoare paradigmelor confesionale concurente printr-o poziționare realistă într-un context recunoscut ca atare. E drept că, politic vorbind, s-ar putea să producă mutații în rândurile „electoratului”, să pericliteze scaune și să afecteze interese. Dar, în lumina celor spuse, tot cred că ar fi mai de folos și mai onestă o poziție care să renunțe la pretenția de exclusivitate asupra interpretării autorizate a Scripturii.”

2014 – Eugen Matei: Dumnezeu, Elohim și Allah: șapte afirmații

„Din punct de vedere al strategiei evanghelizării a urma afirmația că creștinii au un Dumnezeu numit Dumnezeu iar mahomedanii au alt dumnezeu, numit Allah, este o eroare care deraiază dialogul și dă apă la moara celor ce promovează războiul religios.”

2015 – Alin Cristea: Dicţionar biblic, teologic şi cultural (2)

Adevăr – Dacă în filosofie adevărul este văzut de unii gînditori ca fiind subiectiv, relativ și pluralist, din perspectiva teologică adevărul își are originea în Dumnezeul triunic. Două formule biblice importante sînt cele care conține cuvintele lui Isus: „Eu sînt calea, adevărul și viața.” și „Adevărul vă va face slobozi.” De asemenea, întrebarea lui Pilat, „Ce este adevărul?”, a rămas o formulă celebră care îndeamnă la reflecție. Duhul Sfînt este amintit de Isus ca fiind Duhul adevărului. Anania și Safira sînt pedepsiți cu moartea pentru minciună. Nu de puține ori, adevărul este considerat a fi greu de îndurat. În filmul Jacob mincinosul, personajul principal furnizează zvonuri false prietenilor dintr-un ghetou evreiesc, speranţa pe care o aduc aceste zvonuri false permițînd oamenilor să-şi continue vieţile. În pelicula Viața e frumoasă, tatăl își protejează psihic fiul, într-un lagăr, prin resemnificarea ludică a realităţii. „Realul pare astfel a se goli de substanţa sa tragică.” (Stéphane Goudet)

„Inteligenţa e unicul mijloc spre a ajunge la adevăr, care e cea mai mare glorie a omului.” – Giovanni Papini

Adiaphora – În cultura creștină, termenul adiaphora se referă la referă la aspecte neesențiale din punct de vedere dogmatic, practici care nu sînt nici poruncite, nici interzise de Scriptură. Controversa adioforismului a apărut în secolul al XVI-lea, cînd unii teologi luterani, printre care și Melanchthon, au propus ca anumite practici catolice nondogmatice să fie acceptate în spațiul luteran.

Adopţionism – Prima formă de adopționism / adopțianism a apărut la sfîrșitul secolului al doilea. Theodotus, cel care a susținut că Isus ar fi fost adoptat de Dumnezeu, a fost excomunicat de papa Victor. Erezia adopționistă a reînviat în Spania la sfîrșitul secolului al 8-lea, fiind susținută de arhiepiscopul de Toledo. În secolul al 12-lea, Pierre Abélard, din Franţa, a propovăduit o variantă a acestei erezii numită neo-adopţionism.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s