Din istoria blogosferei evanghelice – 20 septembrie 2016

2010 – Vasilică Croitor: Răscumpărarea memoriei (20)

Răscumpărarea memoriei. Cultul penticostal în perioada comunistă – Vasilică Croitor, Succeed Publishing, Medgidia, 2010, 437 p.

„Apariția mișcării dizidente în rândurile penticostalilor este legată de decizia de unificare a tuturor penticostalilor sub un singur steag. Ingerințele tot mai mari ale Statului în viața Bisericii Penticostale au determinat dezvoltarea rapidă a mișcării dizidente. Pe măsură ce apăreau noi legi, care erau acceptate cu obediență, unii credincioși penticostali părăseau bisericile recunoscute și se alipeau grupărilor dizidente. Evoluția mișcării penticostale dizidente este greu de cuantificat. Datele statistice despre aceștia sunt aproape inexistente, fiindcă, ferindu-se să fie “scriși pe Pământ”, nu figurau pe niciun fel de liste.

Penticostalii dizidenți reprezintă un caz singular prin prisma faptului că nicio altă Biserică nu s-a scindat din pricina obedienței liderilor față de puterea atee. Atât Bisericile tradiționale, cât și cele evanghelice, au fost supuse la presiuni și manipuloări până ce s-a reușit instalarea unei conduceri aservite puterii comuniste.”

2012 – Teofil Stanciu: Nu așa funcționează cărțile (sau despre supralicitarea lecturii)

„Lectura în sine nu poate face pe cineva mai bun sau mai cinstit, mai amabil sau mai uman decât în măsura în care omul respectiv urmărește aceste virtuți mai mult sau mai puțin explicit. […]

Pentru creștini, lectura este însoțită de aceleași pericole ca orice altă activitate umană. E doar unul dintre terenurile pe care se poartă inevitabilul război spiritual.

Prin urmare, lectura nu e bună sau rea în sine, ci e doar un mijloc ce prezintă câteva avantaje „tehnice”. De acolo în sus, totul ține de vremuri și împrejurări, de destin și alegere, de fiecare cititor în parte.”

2014 – Alin Cristea: Zeciuiala – Replică lui Vladimir Pustan

„În cartea CREȘTINISM PĂGÂN? O explorare a originilor practicilor bisericii citim că Dumnezeu le-a poruncit evreilor să dea, în fiecare an, 23,3 procente din venitul lor, nu 10 procente! Şi că zeciuiala nu era o practică a bisericii Noului Testament!”

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s