Dumbrava minunată (163)

d-17

Viorel Pașca pe Facebook:

„Inca un bolnav de la Dumbrava si-a sfarsit „alergarea” in aceasta saptamana fiind inmormantat asa ca multi altii fara nimic spectaculos, fara ceremonii fastuoase, in linistea de mormant tulburata doar de incantatiile preotului care-l dezlega asigurandu-l de o viata mai buna in lumea cealalta… In acest timp, alti trei bolnavi erau adusi cu ambulanta de la spitale, doi dintre ei fiind cunostinte mai vechi ce vin bolnavi si pleaca de indata ce se pun pe picioare ca sa revina apoi intr-o stare mai proasta si mai de plans ca inainte. Al treilea provine dintr-o familie cu 10 copii si pentru ca n-a avut alte solutii s-a facut cioban. Acum insa, bolnav si fara putere, nemaidorit de „stapan” a fost trimis din spital la Dumbrava pentru a-si gasi odihna, adapost si ingrijire.

Spre sfarsitul saptamanii am avut deosebita onoare si bucurie de a fi impreuna cu 70 de voluntari de la bisericile Elim si Emanuel din Cluj care au ales sa-si petreaca veek-endul la casele din Dumbrava si Tinca. Asa cum obisnuim adesea, am rugat pe unul din ei sa va impartaseasca din impresiile si momentele traite printre bolnavii de aici. Inainte de a va lasa in „compania” lui Nutu Campean va doresc o saptamana placuta, sa fiti binecuvantati si nu uitati sa fiti o binecuvantare.

„Dumbrava urmarita prin obiectivul fotografilor este doar o experienta vizuala emotionala ce poate cel mult starni compasiunea si mila noastra si acestea, pana la urmatorul torent de imagini ce ne asalteaza zilnic. Si apoi. uitarea. Dumbrava vazuta de aproape, vazuta prin ochii celui ce poate atinge si imbratisa oamenii in suferinta, este soiul acela de experienta formatoare ce nu poate fi uitata cu usurinta, pentru ca acolo, in spatele zidurilor galbene sunt oameni, semeni de-ai nostri cu sperante frante, asteptari neimplinite si amintiri ce dor.

Acolo auzi povestea celui tradat de prieteni, abandonat de familie, inselat de singurii care aveau datoria de-a accepta si iubi neconditionat, povestea celui ce a apucat drumul infundat al refugiului in alcool si iluzii… Acolo ne-am propus sa ajungem pentru un weekend, mai bine de 70 de tineri si nu numai impartiti in echipe de curatenie, zugravi, dulgheri, electricieni, taietori de lemne, frizeri, cadre medicale si consiliere care au slujit nevoilor curente pe care fratele Viorel Pasca – tata, frate si prieten al celor fara adapost – ni le-a adus la cunostinta.
Fiind implicati un numar mare voluntari, am reusit intr-un timp scurt sa inlocuim o parte din acoperisul uneia din casele din Tinca, sa amenajam interiorul noii cladiri din localitate, sa toaletam gradina si curtea in care vor fi asteptati viitorii locatari ai lucrarii din Dumbrava.

Chiar daca toamna anului 2016 e una blanda, pregatirea lemnelor pentru incalzirea de peste iarna, la Dumbrava s-a facut din timp si cu multa daruire de catre echipa taietorilor de lemne de la Cluj.

Am avut cu noi 9 cadre medicale angajate ale spitatelor din Cluj, care au oferit consultatii medicale generale si sfaturi pentru cei aflati acolo. Fiecare voluntar ce a participat weekendul trecut la aceasta actiune de slujire practica, a fost din plin rasplatit prin experienta de acolo. Dumbrava e cadrul perfect pregatit de Dumnezeu in care fiecare credincios isi poate manifesta iubirea si daruirea prin ingrijirea semenilor sai. A fost o ocazie in plus prin care ochii ne-au fost deschisi sa intelegem mai bine cuvintele Domnului Isus din Matei 25 prin care El Insusi se identifica cu cei in nevoi, bolnavi si lipsiti de bucuriile comune ale oamenilor sanatosi. Dumnezeu cu adevarat poarta de grija! ” (N. Campean – voluntar)”

POZE: Lansare de carte – Dumnezeu poartă de grijă, de Viorel Pașca

POZE: Dumbrava minunată

Despre Viorel Pașca și Dumbrava

Bihon.ro: Omul lui Dumnezeu din Dumbrava

Digi24.ro: Viorel Pașca, fermierul care și-a transformat casa în cămin pentru 127 de oameni ai străzii

Observator.tv: Un om simplu, cu o inimă mare: un bărbat din judeţul Bihor şi-a transformat casa în azil

VoceaTransilvaniei.ro: Povestea bihoreanului Viorel Paşca, omul care îngrijeşte sute de persoane fără adăpost

Adevarul.ro: Îngerul oamenilor fără adăpost. Bihoreanul Viorel Paşca, de opt ani în slujba persoanelor abandonate de familie

Crișana: Masă caldă pentru săracii oraşului – Ajutor pentru supravieţuire

România Evanghelică: Viorel Paşca, unul dintre oamenii care mişcă ţara

Foreign Policy România, Nr. 44:

viorel-pasca-fp

Lydia, Nr. 36, 2010:

lydia-36

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s