Din istoria blogosferei evanghelice – 14 septembrie

2010 – Vasilică Croitor: Răscumpărarea memoriei (14)

Răscumpărarea memoriei. Cultul penticostal în perioada comunistă – Vasilică Croitor, Succeed Publishing, Medgidia, 2010, 437 p.

“Societatea Biblică Unită a întreprins mai multe măsuri pentru a afla realitatea cu privire la veștile contradictorii ce parveneau din România. Pe de o parte, erau cei care spuneau că o mare cantitate de biblii a fost transformată de Ceușescu în hârtie igienică, că sunt oameni arestați pentru distribuția de biblii, iar pe de altă parte, liderii Bisericilor spuneau că sunt biblii suficiente, iar cei arestați se făceau vinovați de contrabandă și afaceri ilicite. Dr. Hans Florin, Erwin Zimmerman și Dorotheea Kindt au vizitat România în martie 1987, pentru a afla adevărul de la cei care erau de fapt sursa dezinformărilor: la Departamentul Cultelor și la liderii oficiali ai Cultelor din România. Prin urmare, delegația străină a plecat satisfăcută de informațiile obținute.

Biserica Baptistă a primit aprobare, în august 1986, să tipărească în România 3.000 de Biblii în traducerea Cornilescu. Delegația londoneză a adus în țară microfilmele pentru tipografie, iar tirajul aprobat într-un final a fost de 5.000 de exemplare. Biserica Penticostală, deși mai numeroasă, nu a reușit să obțină o astfel de aprobare în întreaga ei existență sub comunism. Penuria de biblii a făcut ca prețul cu care se vindea o Biblie, în anii ’70, să ajungă uneori și la suma de 400 de lei.” (114-115)

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s