Alin Cristea despre adevăr, pe conturile Facebook ale lui Viorel Dejeu și Teofil Stanciu

Viorel Dejeu: Cred ca in viata avem nevoie de minciuni, uneori aproape tot atat de mult cat avem nevoie de adevar. De minciunile pe care ni le spunem noi insine sau pe care ni le spun altii. E o chestiune de proportii, moment… Acum sa nu va luati de mine! Nu spun ca e bine sa minti ca ai fost la scoala cand, de fapt, ai fost la piata. Nu despre asta vorbesc. Vorbesc despre acele ‘minciuni’ care ne anesteziaza uneori, ca realitatea sa fie mai suportabila.

Dana Tamas: Dana Tamas Acele minciuni dragute, nevinovate, care ne tin moralul ridicat! Eu cred ca toti le folosim din cand in cand. Si cine zice ca NU, minte grosolan.

Dana Tamas: Uneori in viata, m-am simtit captiva in propriile-mi slabiciuni si limite. De acolo din captivitate, vedeam adevarul dar nu puteam sa-l ajung. Si ca „sa nu innebunesc” de durere, ma salvam cu o „minciuna”…. Nu imi este rusine sa recunosc. Dar dupa ce am supravietuit, am iesit invingatoare. Totusi m-am salvat cu acele minciuni / distorsiunare a adevarului.

Alin Cristea: Cutia Pandorei, Viorel, ai zis una lata si apar altele la fel…

Ciprian Simut: singura libertate si liniste este `pumnul realitatii`, dar asta te ajuta cu exercitiu si oameni potriviti.

Viorel Dejeu: Uneori realitatea e prea greu de suportat!

Ciprian Simut: o fi. dar ma indoiesc ca e vreun termen, lung sau scurt, prin care minciunile sa ne fie de vreun folos. orice fel de minciuna genereaza o exagerare. poate porni de la ceva mic, dar tot mare ajunge. realitatea este dura si crunta, nemiloasa, dar omul nu ar trebui sa ramana singur. cand nu mai poate, trebuie sa fie cineva care sa poata, sa il ajute.

Alin Cristea: Alegerea nu este intre minciuna si adevar, ci intre modurile cum spui adevarul.

Dana Tamas: Aici e filozofie curata….

Dana Tamas: Ati spus un adevar profund!

Alin Cristea:E si filosofie (despre lucrurile care nu se vad se poat discuta altfel decit… filosofic?), dar e vorba despre necesitatea cotidiana a adevarului.

Dana Tamas: Da, despre lucrurile care nu se vad se poate discuta filozofic. Lung, empiric si presupunand .

Alin Cristea: ba se poate discuta lung si foarte interesant. Nu in mahala, desigur…

Alin Cristea: Pentru ca politicul (ca spațiu al libertății umane) să nu devină un univers irespirabil, o temniță a spiritului, adevărul ca valoare trebuie apărat. Este ceea ce au spus, cu deplină îndreptățire, gânditori precum Hannah Arendt, Raymond Aron, Isaiah Berlin, Albert Camus, Vaclav Havel, Tony Judt, Arthur Koestler, Leszek Kolakowski, Monica Lovinescu, George Orwell, Jean-Francois Revel, N. Steinhardt. Nu ești un rigorist incurabil, un absolutist moral, dacă afirmi că ar trebui acționat ca și cum adevărul este o premisă decisivă a politicii normale.

http://hydepark.ro/articol/articol/adevar-si-politica-la-ceasul-pontocratiei-1060.html

Alin Cristea: Pot continua toata noaptea cu citate despre adevar din autori crestini sau pur si simplu… autori.

Alin Cristea: Daca adevarul nu ne arata ce trebuie sa facem, atunci intotdeauna ne va arata ce nu trebuie sa face, – Tolstoi

Dana Tamas: Doar sa avem ochii mintii deschisi .

Alin Cristea: Dana Tamas Asa ceva nu se poate fara… adevar.

Dana Tamas: La asta ma si refeream. Sa avem ochii mintii deschisi ca sa vedem adevarul.

Dana Tamas: Si, poate e nevoie si de o inima primitaoare???

Alin Cristea: Ce are de a face inima primitoare cu adevarul?

Alin Cristea: Ce, aici scriem cu inima? Sau cu mintea?

Alin Cristea: Pana la urma ceea ce ne preocupa pe noi este adevarul, nu doar consolarea. – Norman Geisler

Alin Cristea: Nimic nu este mai placut decat sa te ridici la inaltimea adevarului. – Francis Bacon

Tunduc Mihaela: Ce nu stii nu te afecteaza.. e lege. Asa ca tot aia e daca stii un neadevar sau ba

Alin Cristea: Ba nu, nu tot aia. Te afecteaza legea gravitatiei, chiar daca puti a ignoranta.

Tunduc Mihaela: Depinde fiecare cum priveste.paharul

Alin Cristea: Tunduc Mihaela Ba nu. Adevarul e adevar. Nu depinde de nici un pahar.

Alin Cristea: Isus a spus ca El e adevarul si a cerut urmasilor Lui sa spuna adevarul. Unii altora, si sa judece dupa dreptate. Conceptul de dreptate nu poate exista fara conceptul de adevar.

Tunduc Mihaela: Sustin statusul lui Vio si gata

Alin Cristea: Foarte rau. Si nu e nici un gata. Abia am inceput discutia. Viorel e singurul care zice gata.

Alin Cristea Din pacate, Viorel a inceput prost postarea. 🙂

Alin Cristea: Ar trebui sa reformuleze. Si sa nu apara minciuna, cel putin nu cu conotatie pozitiva. Discutia e, de fapt, despre CUM ne relationam la adevar. Uneori, pare sa zica Viorel, nu e nevoie sa ni se arunce adevarul in fata. Cind sintem la pamint, cind sintem epuizati, cind sintem nepregatiti pentru… adevar.

Alin Cristea: Viorel ma cunoaste, cred ca stie ca nu e nici un atac la persoana lui.

Alin Cristea: Nu avem nevoie doar de chirurgi ai trupului, ci si de chirurgi ai spiritului. 🙂

Florin Mulcuțan: Categoric DA!

Florin Mulcuțan: Ceea ce spun eu prin commentul meu tine strict de realitatea de zi cu zi unde, de multe ori este „sanatos” sa mai denaturam adevărul ptr a „proteja” pe cineva sau tocmai ptr a ne „incuraja” în diferite momente de cumpănă! Ceea ce spuneți dumneavoastră este extrem de bine gândit dar nu suficient de „sanatos” în anumite momente sau ipostaze!

Viorel Dejeu: Alin Cristea , e o observatie din realitatea de zi cu zi. Nu e o afirmatie teologica. Ce repercursiuni are sau nu are, e alta mancare de peste.

Alin Cristea: Florin Mulcuțan Nu este nevoie sa denaturam adevarul. Este nevoie sa sa fim… intelepti. Nu discutam cu copiii orice si oricum, nu ne rastim la sefi si la vinzatorul de porumb fiert 🙂 Nu actionam in instanta pe oricine si oricum, nu discutam pe Facebook cu oricine si la orice ora… 🙂

Alin Cristea: Viorel, punctul meu de atac e bine stabilit – e la adresa prezentei conceptului minciuna.

Alin Cristea: Voi ati fi putut contraataca la adresa conceptului adevar. 🙂 Dar deocamdata sinteti in defensiva. 🙂

Viorel Dejeu: Alin Cristea, cand am scris postarea stiam ca o sa iti place. 🙂

Alin Cristea: Viorel Dejeu :)))))

Florin Mulcuțan: Și eu „ador” adevărul domnilor dar de multe ori (o spun din experienta) ptr a ajunge la adevăr este nevoie și de puțin neadevar ( sa nu-i spun minciuna)! 🙂

Alin Cristea: Florin Mulcuțan Pai ramine aceasi problema a referentialitatii – Adevarul. Nu cum se descurca oamenii in viata de zi cu zi conteaza, ci care sint motivatiile de a ramine loial adevarului, in ORICE conditii.

Cristina Purdea: Minciuna înseamnă amăgire , iar amăgirea înseamnă iresponsabilitate. Totul tine de fiecare,dar pt liniștea interioară a fiecăruia contează și cum spunum adevărul. Oricum adevărul te eliberează, îți ia totul de pe suflet.

Paul Pantea: Eu, unul, daca invit o fata la film si ma refuza, prefer sa-mi spuna ca e ocupata, decat ca ii displace profund cum arat. Deci, Viorel, spre deosebire de marii campioni ai adevarului de pe-aici, sunt de acord cu tine :))

Viorel Dejeu: Alin, sari calul in mod major. E ok. Multumesc.

Alin Cristea: Deloc, Viorel. Am scris cu multa responsabilitate.

Paul Pantea: El sare calul in minor, major, modal, atonal, politonal…

Viorel Dejeu: Iar eu am spus un mare adevar. Se pare ca si adevarul deranjeaza, nu doar minciunile.

Alin Cristea: Paul Pantea nu la subiect, nu discuta IDEI, ci se leaga de persoana (mea).

Viorel Dejeu: Alin Cristea , daca nu te opresti va trebui sa ne despartim pe facebook. Apreciez comentariile tale, dar nu stii cand sa te opresti. Prra te-ai inflamat

Alin Cristea: Chestiunea e cu atit mai perversa, Viorel, cu cit oamenii se uita la tine ca la o figura publica.

Viorel Dejeu: Am respondabilitatea a ceea ce spun, chiar daca nu ti se pare. Te rog, ajunge!

Alin Cristea: Nu, Viorel, nu m-am inflamat. Daca ai ajuns la aceasta solutie, inseamna ca stai prost… Eu, dupa cum ma stii, nu am de gind sa incetez.

Alin Cristea: Voi scrie in continuare citate despre adevar, pina cind aplici tu sanctiunea cu pricina. Pe cine ziceai ca deranjeaza adevarul? 🙂

Viorel Dejeu: deranjeaza isteria…

Alin Cristea: Eu nu sint isteric. Tu esti?

Alin Cristea: ISTERÍE, isterii, s. f. Tulburare mintală manifestată prin descărcări emoționale, leșin, sugestibilitate, simptome fără bază organică.

Alin Cristea: Ma vezi pe mine sa lesin? :)))))

Viorel Dejeu: Oameni buni, ca sa va pun un pic in context… Vad adesea pacienti terminali care se agata de orice speranta… Sunt dispusi sa creada orice, alearga dupa orice solutie. Uneori imi dau seama ca cred in ceva ce nu trebuie, dar le foloseste sa creada. Situatii de genul asta sunt o multitudine.

Alin Cristea: Decit sa faci efortul sa ma contrezi pe mine, inutil, mai bine faceai deja efortul de a reformula postarea ta.

Viorel Dejeu: Alin Cristea Am fost la un eveniment si nu am putut urmari postarea.

Viorel Dejeu: Tocmai pt ca spui ca e inutil, nu vreau sa contracarez nimic.

Viorel Dejeu: Te-as ruga doar sa vezi si nuantele. Daca nu doresti, atunci e mai bine sa nu mai comentezi. Acum chiar esti taliban…

Alin Cristea: Nu am spus ca inutila discutia. Oare nu stii ca nu obisnuiesc sa pierd vremea.

Viorel Dejeu: Alin Cristea, ai trecut la atacuri personale… Aici s-a oprit totul.

Flavia Grosan Viorel, nu intelege ca uneori minciuna inseamna speranta. Nu are cum sa perceapa asta…

Viorel Dejeu: Mda… E un om istet, dar acum vrea sa faca studii de lingvistica.

Viorel Dejeu: Alin, ultima strigare.

Alin Cristea: Degeaba.

Viorel Dejeu: Bine, ne vedem la un suc! 🙂 Salut!

Ciprian Simut: Viorel. ne ducem la postarea ta de aici. Eu nu sunt medic, deci nu am vazut disperarea pe care o vezi tu in multe cazuri. Oameni ajunsi la capatul liniei, dar care au nevoie de ceva care sa ii faca sa nu isi piarda o ultima umbra de speranta. Eu ma gandesc ca poate un anumit mod de a formula adevarul e mai de folos decat orice fel de minciuna sau minciuna-necesara.

Viorel Dejeu: Ciprian Simut eu nu imi mint pacientii. Dar vad uneori la ce apeleaza si nu pot sa ii judec. Nu e alb si negru. Viata e mult mai complicata. Nu vorbesc despre a deforma intentionat ceva, cat despre nevoia de a nu sti adevarul complet, uneori.

Ciprian Simut: aha, inteleg. a nu sti totul nu e minciuna, mai ales in cazul pacientilor. ma gandesc ca daca le-ati spune tot, tot timpul s-ar imbolnavi mai rau. oricum, exceptand partea medicala, ne rezumam la viata de zi cu zi. e periculos, atat stiu.

Cami Di: Arta este si ea o minciuna care ne ajuta sa intelegem sau sa transmitem adevarul. Si care elibereaza.

Minciunile nu ar trebui atat de mult condamnate cat analizate pentru ca ele spun ceva despre temerile, nevoile omului respectiv la acel moment etc. Ceea ce se fereste sa recunoasca, ceea ce spune doar pe jumatate.. poate arata lucrurile care il dor cel mai mult.

 

Teofil Stanciu: Mi-am amintit de textul ăsta (grație lui Viorel).

Acei mincinoși binecuvântați

Paul Susman: Exact asta îl avem și eu în minte când am văzut ce furori a stârnit Viorel Dejeu 🙂

Viorel Dejeu: Sper sa nu se mute discutia aici.

Alin Cristea: Depinde…

Alin Cristea: E mult spus ca Viorel Dejeu a stirnit furori, din moment ce numai eu l-am contrazis sever.

Alin Cristea: Viorel Dejeu, ca si alti tineri oradeni, evita chestiunile fundamntale al credintei crestine. (mentalitate MTV, care pune accent pe stil, nu pe mesajul ideatic)

Paul Pantea: Sincer, nu inteleg de ce se mai pune aceasta problema. Cei care militeaza pentru marturisirea adevarului in orice conditii au ratat complet ideea esentiala.

Alin Cristea: ‘…behind every mistaken understanding of reality there is always a mistaken understanding of God. If you draw close to someone who is in a violent or fearful state, you will likely discover that his or her operative image of God (usually largely unconscious) is inadequate, distorted, or even toxic. That’s why good theology is still important.’ (Richard Rohr)

Alin Cristea: Paul Pantea a ratat complet ideea esentiala – Nu e vorba de militantism, ci de porunca CLARA a divinitatii intru luminarea umanoizilor.

Alin Cristea: Nu traim cotidian in sfera exceptiilor, ci in perimetrul regulilor.

Alin Cristea: Daca editurile evanghelice sint tributare partizanatului (si mediocritatii), nu ar trebui sa spunem adevarul despre ele? Danut Manastireanu a facut-o, laudind in schimb Editura Casa Cartii.

Alin Cristea: De ce trebuie spus adevarul despre Revolutie si mineriade, Teofil? Nu e mai bine pentru societatea romaneasca sa i s ascunda adevarul, ca nu pregatita pentru adevar… E in ultimul stadiu de cancer si trebuie menajata, nu-i asa, Viorel?

Alin Cristea: Dilema nu este intre minciuna si adevar, ci intre modurile in care spunem adevarul.

Alin Cristea: Faptul ca eu scriu atit de putine in public (10% probabil din ceea ce as vrea si as putea) are de a face tocmai cu faptul ca va menajez si astept sa va maturizati. Dar nu va trintesc minciuni, ci gasesc forme de relationare corespunzatoare cu structura voastra sufleteasca, pe care am ajuns sa o cunosc intr-o anumita masura.

Alin Cristea: Intotdeauna e vorba de adevar, indiferent de situatie. Uneori e vorba si de dragoste…

Alin Cristea: Da, daca esti loial adevarului, trebuie sa suporti consecintele…

Alin Cristea: Acum 11 ani, la Biserica Providenta, a fost nevoie sa s descopere adevarul si sa fie spus adevarul. Aceeasi situatie e si in alte biserici. Si in cele despre care se scrie in Noul Testament. Il vedeti cumva pe Pavel un om care sa se incurce cu dilema minciunicii?… Nici Ioan Botezatorul nu s-a incurcat cu o astfel de dilema. Nu Terapia e solutia, ci Teologia.

Alin Cristea: Duhul Adevarului e Cel care ne cerceteaza si ne indica starea noastra in raport cu adevarul. Sper sa te cerceteze si pe tine, Teofil, ca nu a fost corect sa-l mentionezi doar pe Viorel, trebuia sa-l mentionezi si pe… Celalalt (infernul?). Nu a fost corect nici sa sustii dilema exceptiei, cind noi traim intr-un ritm cotidian al regulilor. Uite, incep propozitiile cu litera mare si pun punct la sfirsitul lor. De ce?

Alin Cristea: Oradea evanghelica e o uriasa corabie a nebunilor. Se joaca poker cu adevarul…

Alin Cristea: Teofil, Viorel, nu se pot face aluzii publice (ba chiar nici private) fara a nu exista consecinte in perimetrul social-ideologic in care au fost facute aluziil respective. Sinteti prizonierii unui astfel de perimetru. Eu mi l-am asumat, dar sint la marginea lui. Am relationari (ideatice) dincolo de granita ghetoului evanghelic.

Alin Cristea: De ce nu va propuneti sa schimbati ceva? Adevarul da energie, claritate, putere si curaj, scria un pastor anul asta, in legatura cu mine. Curajul se invata, nu e o abilitate naturala…

Alin Cristea: Daca am sacrificat atitea de dragul adevarului, in ultimii 10 ani (cit cunoasteti voi), dar si in ultimii 23 de ani (ce sa mai zic de fratii mei mai mari si de alti barbati din familia mea largita, cu vocatia adevarului), oare cum ati putea crede ca nu voi reactiona public la afirmatile voastre superficiale, cu iz de intelectalai si/sau editorialisti? Sint mai prieten cu adevarul decit cu oricine.

Alin Cristea: Cum poti sa-ti inchipui, Viorel, ca o sa stau la un suc cu tine (cum ai incheiat pe contul tau inainte de a ma exclude) fara adevarul linga mine, in mine si intre noi?

Alin Cristea: Cum sa stau la un suc cu cineva care m-a numit, in public, isteric si taliban?

Alin Cristea: Si, Viorel, daca ai pretentia sa tin cont de context, atunci impune-ti si tie sa tii cont de context in cazul meu si in cazul altora. (Spre deosebire de tine si altii care va vinturati pretioasele idei in spatiul public, eu sint in mod constant atacat, in cele mai mizerabile moduri, in spatiul public, de ani de zile.)

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Alin Cristea despre adevăr, pe conturile Facebook ale lui Viorel Dejeu și Teofil Stanciu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s