Din istoria blogosferei evanghelice – 9 septembrie

2010 – Vasilică Croitor: Răscumpărarea memoriei (9)

Răscumpărarea memoriei. Cultul penticostal în perioada comunistă – Vasilică Croitor, Succeed Publishing, Medgidia, 2010, 437 p.

“Mai puțin cunoscute sunt astăzi eforturile depuse de unii credincioși penticostali, atât din interiorul țării, cât și din exterior, de a contracara efectele compromisului liderilor Cultului. Aceștia au căutat să pună bazele unei rezistențe spirituale și să pregătească Biserica pentru a supraviețui atacurilor ideologiei comuniste. În sensul acesta, s-au organizat întruniri secrete la care credincioșii au fost instruiți cum să organizeze adunările clandestine, cum să transporte literatura religioasă, cum să comunice în afara țării date referitoare la persecuție etc. […]

Rezistența spirituală era înțeleasă de Securitate ca ‘organizare a unor dizidențe în cadrul Cultului’. Securitatea era incapabilă să distingă credința individului, ea vedea doar organizația, Cultul. Atâta vreme cât conducerea oficială a Cultului Penticostal nega existența persecuțiilor, a bisericilor demolate, a lipsei de literatură etc., credincioșii aflați în suferință nu erau reprezentați și apărați corespunzător. Din această perspectivă, organizarea unor grupuri care să nu dea socoteală în fața conducerii oficiale a Cultului era o soluție pragmatică și slujea intereselor celor prigoniți, sau ale acelora care doreau să-L slujească pe Hristos cu mai mare zel, predicând, studiind, botezând și misionând fără frică. Prin scoaterea credincioșilor de sub influența conducerii oficiale, se urmărea înființarea unei veritabile Biserici subterane care să proclame Evanghelia fără compromisul cerut de Securitate și de DC [Departamentul Cultelor].” (p. 97-98)

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s