Teodor Baconschi: De 150 de ani promovăm excepționalismul românesc, pe care-l gătim politic în sosuri mesianice, pendulând între infatuare, nombrilism, complexul persecuției și izolaționism…

…Faptul că suntem ultimii din UE la toate capitolele, de la PIB per capita până la piața cărții, și de la infrastructura rutieră până la sănătatea publică, are în spate 150 de ani de naționalism când delirant, când consolator.

Pe scurt, am reușit să distrugem și să forțăm la exil extern sau intern elitele formate în Occident, rămânând cu ”râul, ramul”, cu milițianul, cu al nostru, cu omul din popor care ajunge pe culmile puterii, cu obsesiile și fundăturile noastre, cu parveniții oportuniști și neamurile lor mereu nesătule.

Ne vom învârti în cercul vicios al subdezvoltării până când nu se va articula un consens social pe seama evidenței că doar patriotismul constituțional și meritocrația validată după criteriile occidentale ne pot ridica efectiv, așezându-ne ”în rândul lumii” (cilivilizate). Mi-e teamă însă că fuga creierelor și a oamenilor care chiar înțeleg pe ce lume trăim nu mai poate fi oprită.

4 septembrie 2016 – http://www.facebook.com/teodor.baconschi.3

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s