Dumbrava minunată (161)

d-17

Viorel Pașca pe Facebook:

„Din cei peste 850 de bolnavi care au trecut pe la Dumbrava de-a lungul timpului, unii m-au impresionat enorm prin frumusetea caracterului, multumirea si lumina pe care le raspandeau in jurul lor. Suferinta si lipsurile indurate de-a lungul anilor n-au fost in stare sa le rapeasca demnitatea si calitatea de „om”, ba mai mult, prin atitudinea si felul lor de a trai ne-au dat lectii de viata aratandu-ne ca poti sa fii bun, amabil si generos indiferent de situatia in care te-a adus viata. Mai mult de atat, ne-au aratat ca nimeni nu poate fi atat de sarac incat sa nu poata darui ori sa faca ceva pentru cei din jur.

Putina Constantin a fost adus la Dumbrava in urma cu doi ani tocmai de la Brasov, paralizat, si fara perspective, un om de la care nu mai puteam astepta nimic, imobilizat la pat, fara venituri, fara familie si desi avea doar 46 de ani arata de 60. Totusi, in loc sa devina depresiv si acru, dincolo de boala si suferinta lui, de statutul social sau aspectul fizic am putut descoperi un om special, de o frumusete aparte, inteligent si cu suflet bun. Ori de cate ori il intrebi ce face iti raspunde ca e bine, zambeste si in ochi i se poate citi multumirea si bucuria de a trai.

Nu-si poate misca decat partea stanga a corpului, dar s-a obisnuit ca, asa culcat, sa scrie cu mana stanga, sute de pagini de poezii, versete din biblie sau alte cuvinte de incurajare pe care le daruieste apoi cu bucurie celor care intra in camera lui. Scrie frumos si cu atata grija de parca „lucrarile” lui ar fi de o importanta majora, avand grija ca niciodata sa nu fie luat prin surprindere incat sa nu aiba ceva pregatit pentru „vizitatori”. N-ai cum sa-l refuzi vazand cu cata dragoste iti ofera opera lui, la care a trudit din greu, in conditii in care multi din noi ne-am resemna si am abandona lupta pentru a fi de folos celor din jur.

Desi nu poate vorbi, prin zambetul lui, prin privire si gesturi ne arata mereu ca inca mai are de oferit, ca resursele sale interioare nu s-au epuizat inca. Nu, nimeni nu trebuie sa fie prea sarac incat sa nu aiba ce darui. Un zambet, o imbratisare, un cuvant de incurajare inseamna enorm. Iti multumim Doamne pentru acest om, pentru onoarea pe care ne-o faci permitandu-ne sa-l ingrijim si sa-l avem in casa noastra.

Un bolnav a decedat iar alte doua femei in varsta si bolnave au fost aduse in aceasta saptamana la Dumbrava. Pe una inca n-am intalnit-o iar cealalta dupa multi ani petrecuti pe strada a fost trimisa cu ambulanta urmand ca in urmatoarele zile sa demaram procedura de intocmire a actelor de identitate deoarece nu avea decat biletul de externare din spital. De asemenea am avut bucuria sa avem cu noi un grup de tineri din zona Alesd care, timp de cateva zile, au fost alaturi de bolnavi, oferindu-le din timpul, bucuria si energia lor acel plus de lumina si culoare de care au atata nevoie. Incet, incet, lucrarile de renovare la ultima casa din Tinca se apropie de final si speram noi ca la sfarsitul acestei luni va putea fi data in folosinta. Pana saptamana viitoare cand ne vom „intalni” iarasi, fiti binecuvantati si fiti o binecuvantare.”

POZE: Lansare de carte – Dumnezeu poartă de grijă, de Viorel Pașca

POZE: Dumbrava minunată

Despre Viorel Pașca și Dumbrava

Bihon.ro: Omul lui Dumnezeu din Dumbrava

Digi24.ro: Viorel Pașca, fermierul care și-a transformat casa în cămin pentru 127 de oameni ai străzii

Observator.tv: Un om simplu, cu o inimă mare: un bărbat din judeţul Bihor şi-a transformat casa în azil

VoceaTransilvaniei.ro: Povestea bihoreanului Viorel Paşca, omul care îngrijeşte sute de persoane fără adăpost

Adevarul.ro: Îngerul oamenilor fără adăpost. Bihoreanul Viorel Paşca, de opt ani în slujba persoanelor abandonate de familie

Crișana: Masă caldă pentru săracii oraşului – Ajutor pentru supravieţuire

România Evanghelică: Viorel Paşca, unul dintre oamenii care mişcă ţara

Foreign Policy România, Nr. 44:

viorel-pasca-fp

Lydia, Nr. 36, 2010:

lydia-36

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s