Din istoria blogosferei evanghelice – 28 august

2011 – Teofil Stanciu: Creștinul consumator (I)

„În bisericile evanghelice, enoriașii pretind, de regulă, eficiență în schimbul banilor. Dacă sponsorizează un proiect misionar, vor convertiți, dacă plătesc un pastor, vor să vadă rezultate (creșterea numerică a comunității, o clădire nouă, niște formații instrumentale noi, niște grupuri de tineri bine organizate). Nu că astea ar fi rele în sine, însă nu e tocmai just ca „serviciile spirituale” să fie evaluate strict după criterii de performanță. Activitățile mai discrete, nespectaculoase sunt perdante, pentru că ele nu pot fi scoase în față și puse în cv ca realizări însemnate.”

2012 – Alin Cristea: Săptămîna neagră a festivismului evanghelic românesc

„Doru Hnatiuc este considerat un personaj fast pentru istoria Bisericii Baptiste Sfânta Treime (Nr. 1) din Constanța. În perioada cînd a fost pastorul acestei bisericii (1985/1986 – 1994/1995), biserica a crescut de la 240 de membri la 550 (după cum menționează Ioan Bunaciu în Istoria răspîndirii credinței baptiste, p. 220, și în Istoria bisericilor baptiste din România, p. 264).

Din nefericire, același Doru Hnatiuc este un personaj nefast în istoria necosmetizată a evanghelicilor din Oradea, fiind, pentru ani buni, eminența cenușie din spatele acțiunilor unui alt personaj nefast, Paul Negruț, care a ocupat cele mai înalte poziții în organizarea confesională baptistă din România, în Biserica Baptistă Emanuel din Oradea și în Universitatea Emanuel. De asemenea, a fost susținut în matrapazlîcurile lui de către fratele său, un alt mincinos de talia lui Doru Hnatiuc, Florin Negruț conducînd mai mulți ani Liceul Baptist Emanuel și Comunitatea Baptistă Oradea.

De-a lungul anilor, sistemul emanuelist a fost criticat de voci publice precum Dănuț Mănăstireanu, Alexandru Nădăban, Iulian Necea, Claudiu Dobra, Alin Cristea, Ciprian Sturz.

În vremea rectorului Paul Negruț și a mercenariatelor lui Doru Hnatiuc și Marius Cruceru (actualmente decan al Facultății de Teologie), peste 20 de cadre didactice au trebuit să părăsească instituția, unii dintre ei fiind cei mai buni din istoria Universității Emanuel – Radu Gheorghiță, Dănuț Mănăstireanu, Ken Tucker, Alexandru Nădăban, ca să nu mai numesc și tineri de perspectivă precum Adi Vidu, Sorin Sabou, Paulian Petric, Silviu Tatu.”

2014 – Alin Cristea: Mahalaua Evanghelică pe blogul lui Emanuel Conțac – 28 august 2014

„Azi, de ziua lui Emanuel Conţac, prelungesc termenul de sancționare pînă la 1 ianuarie 2020, încercînd să atrag astfel atenția asupra nocivității unui TIP de comentariu pe care l-a permis Emanuel Conțac pe blogul lui. […]

Am și afirmat în mai multe rînduri că nu mă interesează în primul rînd greșelile de exprimare / scriere ale pocăiților în public, ci reacția lor atunci cînd li se semnalează acele greșeli. Dacă nu își recunosc și corectează greșelile EVIDENTE, atunci cum vor putea să își recunoască… PĂCATELE?

În cele din urmă, e vorba de o luptă spirituală!

7.

Marea greșeală pe care o fac mulți pocăiți în public este să se poziționeze agresiv-ideologic – totul e să identifice „dușmanul de clasă” și apoi dă-i și dă-i…

În NUMEROASE rînduri am fost identificat astfel: „dușmanul de clasă”.

Eu prezint FENOMENE din mediul evanghelic românesc, detractorii mei nu se poziționează față de acele fenomene, ci față de o… persoană. Pe care o diabolizează – e de ajuns să fie găsită vinovată de 2-3 chestiuni (care ajută la identificarea „dușmanului de clasă”), apoi i se pun în cîrcă încă 20-30 de vinovății. Dacă tot e vinovat de 2-3, o fi vinovat și de 20-30…

Cel mai cunoscut caz de acest fel este Cazul Baptistului Carismatic. Iosif Țon a fost învinuit, mai ales în perioada 2010-2011, de mai multe lucruri, dar nu de… aceleași! Nu există nici o lucrare, mai mică sua mai mare, produsă de vreun teolog român care să identifice „erezia” de care se face vinovat Iosif Țon. Mai mult, decizia Consiliului Uniunii Baptiste de a-i retrage ordinarea nu menţionează vreun articol din Mărturisirea de credință sau din Statutul baptiștilor care să fi fost încălcat!

Am scris, nu o dată, că cei mai calomniați evanghelici pe Internet au fost (și sînt) Iosif Țon, Dănuț Mănăstireanu, Alin Cristea. Ei sînt… ALTFEL.

Sînt… ALT FEL!

Sînt evanghelici… atipici!

Nu se pleacă în fața guguștiucilor, au IDEI și au… activitate!

Dacă vreți, sînt… MOGULII evanghelicilor români!

Parafrazez un celebru aforism al lui Jonathan Swift – Cînd apare un adevărat MOGUL în lume, poţi să-l recunoşti după acest semn: toţi ignoranţii se unesc împotriva lui.

Dacă ați vedea, la un loc, numai jumătate din calomniile ce mi se aduc în spațiul public, ați fi FOARTE uimiți. Pur și simplu nu poate exista un om așa rău în lume. Ar trebui să fie… DIAVOLUL!

Bă, pocăiților, băgați la cap: Nu contează cum apare Alin Cristea în public, contează cum apar POCĂIȚII în public.

Realitatea? Adevărul? Îl puteți suporta?

Pocăiții apar ÎN PUBLIC ca fiind superficiali, inculți, certăreți, răi, ignoranți, aroganți, ipocriţi etc.

Nu eu sînt „dușmanul de clasă”, voi înșivă vă sînteți… „dușmani de clasă”.

Vreţi să păreţi ceea ce nu sînteţi.

Pretindeţi să fiţi respectaţi, întrebarea este: DE CE?

Ce oferiți spațiului public ca să fiți băgați în seamă?

Știu că tare vă place în ghetoul pocăiesc, dar treaba creșinilor, a celor care sînt urmașii lui Hristos, e în SPAȚIUL PUBLIC! Nu toți în același loc, nu toți grămadă, nu toți pe același palier, dar toți trimiși (ȘI) ca miei în mijlocul lupilor.

Obișnuiți-vă să fiți batjocoriți, dacă sînteți batjocoriți în Numele Celui care v-a trimis!

Dacă sînteți batjocoriți pentru că apăreți în straie mizerabile, ca niște căcăcioși, atunci n-ar trebui să vă obișnuiți, ci să vă schimbați straiele și să vă ștergeți la anusul INIMII! Că de acolo ies toate.”

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s