Dumbrava minunată (157)

d-17

Viorel Pașca pe Facebook:

„Dupa ce un inalt oficial mi-a spus ca de fapt unele case de batarni private si anumite fundatii sunt cele care ma reclama si ameninta ca dau foc actelor in fata unei institutii daca ne permite sa functionam in aceste conditii, m-am tot gandit ce-or fi avand acestea impotriva mea intrucat nu le-am gresit cu nimic si de “concurenta neloiala” nu poate fi vorba.

Nu poate fi, deoarece bolnavii nostri nu au nici veniturile pretinse de unii, nici proprietati iar starea lor de sanatate fizica sau mentala este uneori la limita suportabilului. Cu toate acestea mare mi-a fost uimirea cand auzind ca am fi dispusi sa incredintam o parte din bolnavi in grija altora {daca asta se doreste} am vazut in aceste zile cum unele fundatii dadeau “tarcoale” in masinile lor de zeci de mii de euro sa vada ce bolnavi s-ar “incadra” in preferintele lor si sunt convins ca stiti la ce ma refer.

Tin insa sa-i informez pe cei interesati ca doar doi din cei 200 de bolnavi au pensie de 1200 lei, o parte fiind cu pensii relativ mici, foarte mici, sau cu indemnizatie de handicap, marea majoritate insa, neavand NIMIC. Nici un leu. Asa ca sa nu se mai osteneasca sa vina pana la Dumbrava la “vanat” sau mai bine zis la “cules”, ca nu au ce. Daca sunt interesati si vor sa ajute le propun sa inceapa cu cei mai bolnavi si fara venituri intrucat acestia au mai mare nevoie de ingrijire de specialitate, cu autorizatie si toate cele.

Da, sunt un pic surprins de “bunavointa” celor care “vor sa ajute” dar selecteaza bolnavii in functie de venituri sau starea de sanatate. Da, noi suntem cei rai si “ilegali”, dar sa spuna toti medicii, asistentii sociali, primarii, politia si cei care ne-au trimis peste 800 de bolnavi in cei 10 ani pe cati am refuzat. Daca am spus vreodata ca nu-l primim ca-i prea bolnav, retardat, fara bani sau am pus alte conditii in afara faptului: Sa fie caz social.

Este adevarat faptul ca ne-am atasat de bolnavii nostri si nu dorim decat ce-i mai bine pentru ei. Asa ca daca statul considera ca ce le oferim noi este prea putin, suntem de acord sa-i “incredintam” celor care le va oferi mai mult dar sa vedem disponibilitate din partea lor de a primi pe cei mai bolnavi, mai saraci si mai fara discernamant. Altfel… nu pot decat sa-i suspectez de “alte interese”.

In rest, saptamana a fost linistita dar plina de activitati specifice lucrarii in care suntem implicati. Alti trei bolnavi au fost trimisi de la spital in aceste zile, fiecare cu probleme de sanatate, familiale, economice sau de alta natura. Primul venit are serioase problem psihice. Al doilea, dupa ce a divortat in urma cu mai multi ani, a locuit pe strada si apoi in chirie muncind pe unde a putut, dupa care a fost ingijit de cativa oameni cu inima mare pana ce acestia s-au trezit in imposibilitatea de a-i oferi cele necesare.

Cel din urma n-a fost niciodata casatorit si dupa ce casa parinteasca a fost impartita intre rude, el “si-a baut partea cuvenita” pana a intrat in coma alcoolica. Dupa ce s-a trezit de-a binelea era deja mult prea tarziu, starea de sanatate era grav alterata, a locuit prin Gara Mare din Oradea, pe strazi, rabdand foame, frig si multe lipsuri. Grav bolnav, cu ciroza hepatica si alte boli a fost internat in spital de unde a fost trimis la Dumbrava pentru ingrijire si adapost. Ei bine, conditiile in care traieste acum sunt incomparabile cu cele in care a trait, asa ca sunt mai mult decat recunoscator si-i multumesc lui Dumnezeu care ne poarta de grija si tuturor celor care ne sustin.

Da, e mult mai bine decat in strada si asta este tot ce conteaza. Restul sunt povesti. Lucrarile de renovare la ultima casa din Tinca inainteaza lent, continuam sa cumparam lemnele de foc necesare pentru iarna, avand mereu in inima bucuria si satisfactia care numai o astfel de lucrare o poate da. Pana saptamana care vine, fiti binecuvantati si fiti o binecuvantare.”

POZE: Lansare de carte – Dumnezeu poartă de grijă, de Viorel Pașca

POZE: Dumbrava minunată

Despre Viorel Pașca și Dumbrava

Bihon.ro: Omul lui Dumnezeu din Dumbrava

Digi24.ro: Viorel Pașca, fermierul care și-a transformat casa în cămin pentru 127 de oameni ai străzii

Observator.tv: Un om simplu, cu o inimă mare: un bărbat din judeţul Bihor şi-a transformat casa în azil

VoceaTransilvaniei.ro: Povestea bihoreanului Viorel Paşca, omul care îngrijeşte sute de persoane fără adăpost

Adevarul.ro: Îngerul oamenilor fără adăpost. Bihoreanul Viorel Paşca, de opt ani în slujba persoanelor abandonate de familie

Crișana: Masă caldă pentru săracii oraşului – Ajutor pentru supravieţuire

România Evanghelică: Viorel Paşca, unul dintre oamenii care mişcă ţara

Foreign Policy România, Nr. 44:

viorel-pasca-fp

Lydia, Nr. 36, 2010:

lydia-36

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s