Alte replici pe Facebook pentru Corneliu Simuț

Lucian Bălănescu: A citit cineva cartea asta? Mi-o recomanda? Mulțumesc.

The Fragile Absolute – Or, Why Is the Christian Legacy Worth Fighting For?, de slavoj Zizek

Natan Mladin: Un ateu nou, dar nu un New Atheist, care merge pe o reinterpretare a crestinismului in cheie hegelian-marxista. Deci asteapta-te sa fii surprins de ce gaseste el in mostenirea crestina care merita aparat :). E un personaj fascinant. Merita luat in seama.

Alin Cristea: Lucian, nu sint destui destepti cititi intre evanghelici romani? De ce sa inmultesti numarul lor? Asta e voia lui Dumnezeu pentru tine, sa citesti tot felul de autori care mai de care mai suspecti?

Corneliu Simut: Citește orice găsești de Zizek. S-ar putea să nu-ți prea placă, dar sigur nu te plictisești. Și ca să mă bag în seamă, am scris și eu un articol despre el în HTS Theological Studies – e la liber pe internet.

Alin Cristea: Daca unii, prin formatia lor profesionala, trebuie sa citeasca si autori precum Zizek, psihanalist lacanian si politolog marxist, altii ar trebui sa stea la distanta de astfel de autori.

Corneliu Simut: Drept este că-i musai să se facă oarece antrenament înainte de a-l citi pe Zizek. Chiar dacă nu-i vorba despre fizică nucleară, după cum nu poți face anumite calcule la matematică fără a învăța operații mai simple, tot așa trebuie citite niște surse (măcar o foarte scurtă istorie a gândirii moderne) înainte de a-l răsfoi pe Zizek – asta pentru cine vrea să-l înțeleagă cât de cât corect.

Alin Cristea: Acest TREBUIE la ce categorii se refera? Ce facem, revenim in epoca Patratosului? Atunci n-ar fi mai important sa invatam sa cintam la lauta decit sa pierdem vremea cu lecturi grele?…

Corneliu Simut: Nimic nu-i obligatoriu. Problema e că fără Marx – ca să dau un singur exemplu – Zizek e de neînțeles. Cine-l citește pe Zizek fără a ști ce-i aia gândire modernă pățește ce-am pățit noi acum 20 de ani când citeam Pannenberg și Moltmann fără să fi citit un rând din Luther, Augustin etc și fără să fi făcut deloc critică textuală.

Alin Cristea: Dar daca citim numai autori romani e vreun bai? Doara inteligenta s-a distribuit la mai toate popoarele…

Alin Cristea: Pai nu numai Marx trebuie citit, ci si Nietzsche si Freud

Dănuț Mănăstireanu despre cei 3 profeți ai modernității
3 august 2009

„După părerea mea, multe dintre crizele cu care se confruntă Biserica în această stranie perioadă istorică pot fi explicate, cel puţin în parte prin faptul că creştinii au fost incapabili să ia în serios mesajele celor trei „profeţi” ai modernităţii: Marx – care ne-a „predicat” despre importanţa economicului, Freud – care a încercat să ne convingă de forţa teribilă a sexualităţii şi Nietzsche – care ne-a vorbit despre puterea puterii. Poate tocmai de aceea problema Bisericii contemporane ar putea fi rezumată de titlul cărţii lui Richard Foster, Money, Sex and Power.”

Alin Cristea: Inca putin efort si veti deveni experti in a NU rascumpara vremea.

Corneliu Simut: Când am zis Marx am dat doar un singur exemplu. Nietzsche și Freud, da, trebuie citiți. Bine ar fi să citim și un pic de Hegel, iar apoi, tot așa, un pic de Baur și Feuerbach. Iar dacă citim autori români, bine facem. N-are nimeni monopol asupra inteligenței.

Alin Cristea: CINE sa citeasca atitia? facei experiente pe cei de acum cum faceazu altii pe noi acum 20 de ani? Ai luat-o razna, Corneliu.

Alin Cristea: Ce-ar fi sa te… autocontrolezi?

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s