Din istoria blogosferei evanghelice – 2 august

2010 – Marius Cruceru: Dialogul teologic autentic şi pseudo-ecumenismul emasculat (P)

„Teologia autentică n-a rezultat din întîlniri în care a fost promovat political corecteness-ul de genul celor care se întîmplă zilele acestea într-un mare oraş din ţară, nici din protocoale şi tractate în care ne siluim conştiinţele, în strîmtarea convingerilor tuturor ca să rezulte fraze în care nu ne mai recunoaştem niciunul. Teologia n-a presupus încovoierea în compromis şi nici sacrificarea identităţii, dar nici alungarea dialogului şi renunţarea la înfruntarea civilizată.”

2013 – Timothy Keller: Argument pentru Dumnezeu (2)

argument-pentru-dumnezeu-180

Argument pentru Dumnezeu – Timothy Keller, Editura Kerigma, Oradea, 2013, 296 p.

“O credinţă fără nici cea mai mică umbră de îndoială este asemenea corpului omenesc fără anticorpi. Oamenii care, voioşi, trec prin viaţă prea ocupaţi sau indiferenţi pentru a-și pune întrebarea dificilă de ce cred ceea ce cred se vor trezi lipsiți de apărare împotriva ori a experienței tragediei, ori a întrebărilor iscoditoare ale unui sceptic inteligent. Credința unei persoane se poate nărui peste noapte, dacă această persoană a neglijat de-a lungul anilor să-și asculte cu răbdare propriile îndoieli, care doar după o îndelungă reflecție ar trebui înlăturate.

Credincioșii ar trebui să-și recunoască îndoielile și să se lupte cu ele – și nu doar cu ale lor, ci și cu ale prietenilor și cunoscuților lor. Nu mai este suficient să ai o credință doar pentru că ai moștenit-o. Numai dacă te lupți îndelung și din greu cu obiecțiile care se aduc credinței tale vei fi în măsură să explici scepticilor, ca și ție însuți, care este temeiul credinței tale, și explicația ta să fie plauzibilă, mai degrabă decât ridicolă și ofensatoare. Și, la fel de important și pentru situația noastră, un astfel de proces te va conduce, chiar și după ce vei ajunge la o credință puternică, la o atitudine de respect și înțelegere față de cei care se îndoiesc.” (p. 17)

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s