Din istoria blogosferei evanghelice – 28 iulie

2011 – Alin Cristea: După Atlanta – Daniel Brânzei versus Iosif Țon

„Discursul public al lui Daniel Brânzei, președintele RBA, este paralel cu discursul public al lui Teofil Cocian, vicepreședinte (coasta de est) RBA și pastor al Bisericii Baptiste din Atlanta, unde a avut loc, în 21-23 iulie, întîlnirea a 11 pastori cu Iosif Țon. […]

Conform celor două perspective care ne sînt prezentate, Cocian l-a invitat pe Iosif Țon să predice IMEDIAT, iar Brânzei îndeamnă „toate bisericile să stea deocamdată departe de fratele Iosif Țon”.”

2011 – Doru Pope: Evanghelia Textilă

„Marginalizarea intelectualismului în bisericile evanghelice contemporane (fenomenul nu se regăsește doar la români) duce la trimiterea la periferia societății a creștinismului reprezentat de evanghelici. […]

Predica despre haine și televizor, și batic, și altele asemănătoare o aud în diferite variante de mai bine de 45 de ani. De ce nu s-a lipit încă de ascultători? De ce întârzie trezirea ce ar trebui adusă de o îmbrăcăminte corespunzătoare? Nu ar fi mai util să ne educăm și apoi după ce ne-am deprins temeinic într-ale scripturilor (vezi cărturarul Ezra în capitolul 7 al cărții cu același nume) să ne învățăm și enoriașii? Poporul nu piere din lipsă de îmbrăcăminte corespunzătoare ci din lipsă de cunoștință! O cunoștință bună și solidă în Biblie va rezolva problema îmbrăcămintei! Transformarea va începe mereu dinspre înăuntru spre afară.”

2013 – Teofil Stanciu: De ce nu ne place „revelația generală”?

„Atunci când te duci la medic, ți se cere să spui ce boli au avut părinții sau bunicii. E important să știi dacă a murit careva de AVC, dacă ai avut diabetici sau alte boli ereditare în familie. Fapt ce presupune să-ți cunoști părinții, bunicii sau chiar străbunicii.

În bisericile evanghelice însă, acest fapt este considerat facultativ (când nu e desconsiderat pe față). Istoria Bisericii n-are deloc căutare și sunt suficienți cei care privesc cu dispreț fățiș orice înseamnă istorie. Iar asta în condițiile în care tot Vechiul Testament este plin de referiri și întoarceri la istorie. Poporul Israel avea un adevărat cult al istoriei, căci acolo vedea și ce au greșit înaintașii și ce a făcut Dumnezeu pentru ei. Materialul din Pentateuh, Samuel și Împărați este reluat în Cronici. Toți profeții fac trimitere încontinuu la istorie, urcând până la patriarhi („Dumnezeul lui Avraam, Isaac și Iacov”, „Dumnezeul care te-a scos din robia Egiptului” etc.).

La noi însă, în afară de Biserica primară și încă vreo câteva personaje celebre (Augustin, Luther, Moody, Spurgeon și câțiva misionari), nu există mai deloc istorie. Ca și când tot ce au făcut bunicii și străbunicii noștri în ale credinței nu ar conta deloc. Ca și când nu am vrea să-i cunoaștem cu bunele și cu relele lor. Ca și când ne-ar fi rușine de strămoșii noștri spirituali.”

2015 – Vasile Tofan: Eram orb, dar acum văd (2)

eram-orb-180

Eram orb, dar acum văd – Vasile Tofan, Editura Risoprint, Cluj, 2015, 195 p.

“În penitenciarul în care eram deţinut, constatam cât de scumpă este libertatea omului. Poţi să ai tot ceea ce-ți dorește inima, dar, dacă cineva îți răpește libertatea, îți răpește dreptul de a trăi.

În închisoare, oricât i s-ar părea de ciudat cititorului român, eram foarte bine tratați. Mâncarea era foarte bună, gardienii ne tratau civilizat, ne vorbeau frumos, se comportau omenește cu noi: aveam sală modernă de sport, dușuri, teren de fotbal, într-un cuvânt toate condițiile. Cu toate acestea, ne lipsea LIBERTATEA!

Libertatea are un preț atât de mare pentru că Dumnezeu l-a creat pe om să trăiască liber; dar, fiindcă omul nu cunoaște sau nu înțelege planul lui Dumnezeu cu privire la el, își închide libertatea în închisoarea păcatului, în închisoarea viciilor și a robiilor sub care trăiește. Isus Hristos a venit în lumea noastră pentru ca omul să poată să “se nască din nou”, să-și recapete identitatea pe care și-a pierdut-o în grădina Eden. De aceea, lipsa libertății era cel mai greu de suportat!” (p. 47)

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s