Din istoria blogosferei evanghelice – 23 iulie

2010 – Ciprian Terinte: Viața Bisericii conform metaforelor pauline (3)

Viața Bisericii conform metaforelor pauline – Ciprian-Flavius Terinte, Societatea Biblică din România, Oradea, 2010

“Nu trebuie să căutăm în Evanghelii o învățătură de sine stătătoare despre Biserică. Mântuitorul nu a intenționat ca în timpul activității Sale să formeze o comunitate cu structuri de organizare, o arhitectură specifică, o constituție proprie și cu o liturghie bine stabilită. El nu a intenționat nici formarea unei reoligii noi. Dar nici nu se poate spune că toate acestea contravin planului Său. Exegeții au căzut de acord asupra faptului că acțiunile și spusele Mântuitorului s-au îndreptat mai degrabă către înființarea unui Israel escatologic înnoit. Chiar dacă a întîmpinat rezistența iudeilor împietriți la inimă, Isus s-a adresat mereu mulțimii, chemând întregul Israel la pocăință. Alegerea celor doisprezece nu reprezintă încercarea de a izola un grup al drepților din Israel, ci dimpotrivă, este metoda Mântuitorului de a chema la Împărăție un grup care să reprezinte întregul popor.” (114)

2011 – Mogulii blogosferei evanghelice – Primăvara / Vara 2011

2014 – Nick Vujicic: De neoprit (3)

de-neoprit-180

De neoprit – Nick Vujicic, Editura Scriptum, Oradea, 2014, 223 p.

“Metoda mea de punere a credinţei în acţiune în vremuri de criză şi de provocări extreme are trei părți. În primul rând, trebuie să faci ajustările interioare necesare pentru a-ți stăpâni emoțiile, astfel încât să nu fii stăpânit tu de ele. Aceasta îți va permite să preiei controlul asupra vieții tale și să acționezi în mod rațional, pas cu pas. În al doilea rând, adu-ți aminte cum ai fost păstrat în încercările din trecut și cum ai ieșit mai puternic și mai înțelept din ele. În al treilea rând, pune-ți credința în acțiune în lumea exterioară, deschizându-te față de alții nu doar ca să cauți ajutor și încurajare, ci și ca să ajuți și să încurajezi tu însuți. Există putere de vindecare atât în a primi, cât și în a da.” (p. 35)

2015 – Vasile Bel: Biserica Baptistă din Baia Mare (2)

biserica-baia-mare-180

Biserica Creștină Baptistă Română din Baia Mare 1930-1990: istorie și reflecții – Vasile Bel, Editura Risoprint, Cluj, 2015, 197 p.

„Primul botez ţinut la Baia Mare a avut loc la pârâul de la baia comunală. Botezul se făcea în apă curgătoare și era nevoie de aprobare de la poliție, care asigura protecția programului, pentru că unii erau puși să facă gălăgie, să tulbure bunul mers al lucrării.

După 1946 au început alte restricții impuse de stat și botezul a început să se facă în lăcașul de închinare, dar se făceau și la râu, mai ales pentru cei ce nu aveau voie să se boteze. Se acordase permisiunea de a se boteza oricine avea 18 ani și era din familie baptistă. Frați păstori mai curajoși făceau botez cu aceștia și cu persoane care erau din altă religie și treceau la cea baptistă și care nu aveau permisiunea de trecere de la preot.”

2015 – Luminătorul la 100 de ani

luminatorul-100

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s